ΑΛΜΥΡΟΣ

Συγκίνησαν τα λαϊκά τραγούδια της πόλης

συγκίνησαν-τα-λαϊκά-τραγούδια-της-πόλ-491080

Ηχογραφημένα από ντόπιους ηλικιωμένους ακούστηκαν όπως ακριβώς λέγονταν στην εποχή τους

«Ο λαϊκός πολιτισμός της περιοχής Αλμυρού μέσα από τα δημοτικά της τραγούδια» παρουσιάστηκε σε μία εξαιρετική εκδήλωση που πραγματοποίησε την Κυριακή, 24 Μαΐου, η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού Οθρυς και συγκίνησε.

«Οι Αλμυριώτες μέσω των δημοτικών τραγουδιών τους εξέφραζαν όλες τις πτυχές της καθημερινής και εορταστικής τους ζωής: Τη γέννηση, τον έρωτα, το γάμο, το θάνατο. Η συμπεριφορά και η νοοτροπία τους φανερώνονται μέσω των πολλών ειδών των τραγουδιών του Αλμυριώτικου λαού, όπως τα νανουρίσματα, τα μοιρολόγια, του γάμου, τα κάλαντα κ.ά.».

Αυτό τόνισε πρόεδρος της Οθρυος Βίκτωρ Κοντονάτσιος, ο οποίος συγκεντρώνει εδώ και 30 χρόνια υλικό περιοδεύοντας σε όλα τα χωριά της Επαρχίας Αλμυρού με τη βοήθεια δασκάλων και μαθητών. Παρουσιάζοντας το πλούσιο αυτό υλικό, ο κ. Κοντονάτσιος κατάφερε να κρατήσει αμείωτη την προσοχή του ακροατηρίου. Κάποια από τα τραγούδια ακούστηκαν ηχογραφημένα, τραγουδισμένα από ντόπιους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς λέγονταν στην εποχή τους.

Οπως ενημέρωσε για λογαριασμό του Διοικητικού Συμβουλίου η κ. Χρυσούλα Κοντογεωργάκη, η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στη σειρά εκδηλώσεων που έχουν προγραμματισθεί από το Δ.Σ. για τη διετία 2015-2016, η οποία είναι αφιερωμένη στην τριπλή επέτειο της Φιλαρχαίου Εταιρείας, καθώς κατά τη διετία αυτή συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ίδρυσή της και ταυτόχρονα 70 χρόνια από τον θάνατο και 150 χρόνια από την γέννηση του εμπνευσμένου ιδρυτού της Νικολάου Γιαννοπούλου.

Η κ. Κοντογεωργάκη καλωσόρισε με την έναρξη της εκδήλωσης τους παρευρισκομένους και κάλεσε για σύντομο χαιρετισμό τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αλμυρού π. Γεώργιο Μπέκα και το Δήμαρχο, κ. Δημήτριο Εσερίδη. Και οι δύο συγχάρηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για την μακρόχρονη και σπουδαία προσφορά τους στον ιστορικό – πολιτιστικό τομέα της περιοχής και παράλληλα διαβεβαίωσαν για την πλήρη στήριξή τους στο έργο της Εταιρείας.

Η ίδια ενημέρωσε το ακροατήριο για τις προσεχείς δράσεις της Εταιρείας, την εκτύπωση των πρακτικών του Δ’ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, τη δρομολόγηση του Ε’ Συνεδρίου για τον Οκτώβριο του 2016, το νέο γραφείο που παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού στη Φιλάρχαιο, το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο φιλοδοξεί να μετατρέψει σε αναγνωστήριο και χώρο έρευνας και μελέτης για κάθε ενδιαφερόμενο.

Επιπλέον, ενημέρωσε για τη διοργάνωση της καθιερωμένης καλοκαιρινής εκδρομής και την εκδήλωση του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μουσικής με θέμα «Οικειοποιούμενοι το άλλο. Μουσικές αναπαραστάσεις στη Μεγάλη ευρωπαϊκή Μουσική», που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίουστο προαύλιο του Παλιού Γυμνασίου, νυν Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Florida Tech U.S.A., Prof. James Dimitri Brianas, Αντιπρόεδρος και εμπνευστής έρευνας για τον Αχιλλέα στη Θεσσαλία (Φθία – Αχαΐα Φθιώτιδα), καθώς και ο κ. Σπύρος Μπαϊκούσης, Αρχαιολόγος, Διευθυντής του Εσπερινού ΓΕΛ Λαμίας και Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φιλιαδώνος του Δήμου Δομοκού, συνεχίζοντας την καλή συνεργασία μεταξύ των δύο συλλόγων, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιούνιο στο συνέδριο για τον Αχιλλέα, στη Λαμία.

Επίσης μεταξύ των πολλών φιλιστόρων Αλμυριωτών παρόντες ήταν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημάρχου σε θέματα Αθλητισμού κ. Αργ. Ρούσσας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ευθ. Ζιγγιρίδης, καθώς και μικροί μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλμυρού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου