ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φθορές σε τιμητική μαρμάρινη στήλη κοντά στο Ηρώδειο

φθορές-σε-τιμητική-μαρμάρινη-στήλη-κο-488398

Φθορές σε σύγχρονη τιμητική μαρμάρινη στήλη σημειώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του οργανωμένου αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Το περιστατικό βανδαλισμού σημειώθηκε από αγνώστους δυτικά της πλατείας του Ηρωδείου, στην αρχή του ανηφορικού μονοπατιού προς την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η στήλη ήταν στερεωμένη σε λίθινη βάση επί ριπιδιόσχημης πλακόστρωτης εξέδρας και έφερε την επιγραφή: «Τω φαβιέρω, Προμάχω, της Ακροπόλεως η Ελλάς 1826 – 1926» και «Εις τον ηρωικόν ταγματάρχην Φραγκ. Ροβέρτν και τους μετ’ αυτού θανόντας φιλέλληνας Η Ελλάς 1826 – 1926».

Η θέση του μνημείου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού από τα τόξα του Ωδείου κατάφερε ο φιλέλληνας Γάλλος στρατηγός Φαβιέρος να εισέλθει στην Ακρόπολη, τον Δεκέμβριο του 1826, όταν την πολιορκούσαν οι Τούρκοι, προκειμένου να βοηθήσει τους πολιορκημένους Έλληνες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το έτος και τον φορέα ανέγερσης του μνημείου, από τις ημερομηνίες όμως που είναι χαραγμένες (1826 – 1926), συμπεραίνουμε ότι τοποθετήθηκε 100 χρόνια μετά την αποτροπή της πολιορκίας της Ακρόπολης, δηλαδή μετά το 1926.

Να σημειωθεί ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές στο θέατρο του Ηρωδείου ή στον προαύλιο χώρο του.

Στο σημείο έσπευσε η αστυνομία. Αν και πρόκειται για μνημείο που δεν εμπίπτει στις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου, η αρμόδια Εφορεία περισυνέλεξε τα κομμάτια της στήλης, προκειμένου να γίνουν εργασίες συγκόλλησης και συντήρησης.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου