ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θησαυροί πολιτιστικής κληρονομιάς

θησαυροί-πολιτιστικής-κληρονομιάς-487864

Τα Γενικά Αρχεία της Μαγνησίας διοργανώνουν ανοιχτές δράσεις για το κοινό

Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων – Τρίτη 9 Ιουνίου και θα παραμείνουν ανοικτά όλη τη μέρα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων είναι ημέρα γιορτής για τη διεθνή αρχειακή κοινότητα και παράλληλα μια ευκαιρία για το κοινό να γνωρίσει καλύτερα το συναρπαστικό χώρο της αρχειακής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να ανακαλύψει την αξία των αρχείων και τον πλούτο των πληροφοριών τους.

Γι’ αυτό το λόγο τα Γ.Α.Κ. φέτος αποφάσισαν να γιορτάσουν την ημέρα αυτή με το θεσμό του Open Day κι έτσι την Τρίτη 9 Ιουνίου προσκαλούν τους πολίτες να τα επισκεφτούν στο φιλόξενο χώρο τους, στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα ξεναγηθούν στους μοναδικούς θησαυρούς των αρχείων, θα δουν σπάνια τεκμήρια που φυλάσσονται εκεί, θα ενημερωθούν για τις πολλές και ποικίλες δραστηριότητες της υπηρεσίας, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, για τις εκδόσεις της, την ψηφιοποίηση των αρχειακών της συλλογών, τις εκδηλώσεις της, τις συνεργασίες με άλλους φορείς κ.λπ.

Επίσης στο χώρο του Αναγνωστηρίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα τέσσερα ιστορικά ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει με ίδια μέσα και αφιλοκερδώς για σημαντικά θέματα και επιχειρήσεις του παρελθόντος, τα αρχεία των οποίων ανήκουν στα Γ.Α.Κ.: τον εξαγωγικό οίκο της οικογένειας Παπαθανασίου στην Αγριά Πηλίου, τη βολιώτικη ποτοποιία Ψιώτα, τη βιομηχανία ζυμαρικών «Σκαρίμβας – Ντεβέτα» και το σανατόριο του γιατρού Καραμάνη στα Χάνια Πηλίου.

Ο χώρος των αρχείων είναι πολύ γοητευτικός όχι μόνο για τους αρχειονόμους και τους ιστορικούς, αλλά για όλους τους πολίτες. Τα αρχεία είναι η μνήμη των ανθρώπων κάθε τόπου, αποτελούν δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους και γι’ αυτό η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Χάρη στα «ανοιχτά αρχεία» εμπλουτίζονται οι γνώσεις για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 24210 45833 και 72578, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν πληροφορίες από τις: Αννίτα Πρασσά, Αγγελική Νικολάου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου