ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους

περιήγηση-στους-αρχαιολογικούς-χώρο-487731

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές στο Διμήνι, τη Δημητριάδα και στις Φθιώτιδες Θήβες

Ποικίλες δράσειςσε αρχαιολογικούς χώρους της Μαγνησίας προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, από την Παρασκευή 5 έως τις 7 Ιουνίου, συμμετέχοντας στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2015», τις οποίες συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από πλευράς της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, προγραμματίζονται: Θεματικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις στο μυκηναϊκό οικισμό Διμηνίου με τίτλο «Μυκηναϊκός Οικισμός Διμηνίου: Διαδρομή στο χώρο και στο χρόνο». Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου και ώρες 10:00 – 12:00, στον Αρχαιολογικό Χώρο Διμηνίου. Πρόκειται για διαδρομές στο χώρο και το χρόνο, ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο του οικισμού με στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία των Μεγάρων Α’ και Β’ (διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο) καθώς και στους δύο θολωτούς τάφους.

Οι επισκέπτες θα διασχίσουν τον αρχαίο δρόμο μήκους 130μ. και πλάτους 4,5μ., βαδίζοντας στα βήματα των κατοίκων ενός σπουδαίου οικισμού. Θα γίνουν στάσεις στις ιδιωτικές οικίες εκατέρωθεν του δρόμου και περνώντας το μνημειακό πρόπυλο, στη διασταύρωση δύο κεντρικών οδικών αξόνων, θα γίνει περιήγηση στα σημαντικότερα σημεία των Μεγάρων Α’ και Β’, που ταυτίζονται με το διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του οικισμού. Ιδιαίτερο σημείο στάσης θα αποτελέσουν οι αποθήκες με τα «κατά χώραν» αντίγραφα των αγγείων, μία μοναδική ενότητα με ισχυρό αφηγηματικό χαρακτήρα, που μεταβάλλει τον περιβάλλοντα χώρο σε ζωντανό χώρο ιστορικής μνήμης, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία μιας βιωματικής εμπειρίας της καταστροφής του οικισμού. Η τελευταία διαδρομή περιλαμβάνει περιήγηση τους δύο θολωτούς τάφους «Λαμιόσπιτο» και «Τούμπα». Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24210 76278, 24210 85960 (Μ. Αλεξάνδρου).

«Περιήγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο της αρχαίας Δημητριάδος». Οι περιηγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου στις 09:00, στον Αρχαιολογικό Χώρο του Ανακτόρου Αρχαίας Δημητριάδας. Πρόκειται για θεματικές ξεναγήσεις στο Ανάκτορο και στο Θέατρο της Δημητριάδος και περιηγήσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24210 76278, 24210 88091 ( Π. Τριανταφυλλοπούλου).

«Πολιτιστικός περίπατος στα σημαντικότερα μνημεία της παλαιοχριστιανικής πόλης των Φθιωτίδων Θηβών», την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 10:00. Η δράση οργανώνεται από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, με την συμμετοχή του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Νέας Αγχιάλου. Η μεγάλη πολιτιστική ακμή της πόλης τοποθετείται κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο (4ος – 6ος αι.), με την ανοικοδόμηση των δέκα Βασιλικών (Βασιλική Αγίου Δημητρίου, Βασιλική Επισκόπου Ελπιδίου, Συγκρότημα των βασιλικών Αρχιερέως Πέτρου, Κοιμητηριακή βασιλική, Βασιλική Μαρτυρίου, Βασιλική Ε’, Βασιλική Θ’), οι οποίες περιβάλλονται από προσκτίσματα, σημαντική θέση ανάμεσα σε οποία κατέχουν τα βαπτιστήρια.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό παλαιοχριστιανικό επισκοπικό κέντρο του Ανατολικού Ιλλυρικού, το οποίο μαρτυρείται από τις πλίνθους με την ανάγλυφη επιγραφή ΕΚΚΛ(ησία) ΘΗΒ(ών) που περισυλλέχθηκαν κατά τις ανασκαφές. Τα μνημεία της πόλης αποτελούν όχι μόνο ένα κομμάτι του πολιτιστικού παρελθόντος αλλά και του ιστορικού παρόντος και σε συνδυασμό με το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον δημιουργούν έναν πνεύμονα ζωής στην πόλη της Νέας Αγχιάλου. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 24210 76278, 24280 77057 (Α. Γιαλούρη, Π. Σταντζούρης).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου