ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υεμένη: Καταστράφηκε το ιστορικό φράγμα της Μαρίμπ

υεμένη-καταστράφηκε-το-ιστορικό-φράγ-487225

Ένα από τα μεγαλύτερα μηχανικών θαύματα του αρχαίου κόσμου, το μεγάλο φράγμα της Μαρίμπ στην κεντρική Υεμένη, καταστράφηκε σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ειδήσεων και ντόπιους αρχαιολογικούς εμπειρογνώμονες.

Η αρχαία Μαρίμπ ήταν η πρωτεύουσα του πλούσιου νομαδικού βασιλείου της Σάμπα (του βιβλικού Σαββά, απ’ όπου προερχόταν η θρυλική βασίλισσα), που άκμασε κατά την πρώτη χιλιετία π.Χ. και μαζί με ότι απέμεινε από το μεγάλο φράγμα, θεωρείται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος στην Υεμένη.

Χιλιάδες επιγραφές χαραγμένες στα μνημεία παρέχουν στους ερευνητές μία ασυνήθιστα λεπτομερή εικόνα για τους νόμους του βασιλείου, τα ιδρύματα, καθώς και λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ σιιτών Houthi ανταρτών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ραμπούχ Μανσούρ Χάντι, έχουν κλιμακωθεί γύρω από τη σύγχρονη πόλη της Μαρίμπ, το κέντρο των εγκαταστάσεων πετρελαίου και ηλεκτρικού της χώρας που βρίσκονται μόλις λίγα μίλια από την αρχαία πρωτεύουσα.

Οι πρώτες αναφορές για καταστροφή στο Μεγάλο Φράγμα εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τοπικές ειδήσεις, ωστόσο, η ευρεία διακοπή της λειτουργίας της επικοινωνίας σε όλη τη χώρα καθιστά την ανεξάρτητη επιβεβαίωση από τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα δύσκολη.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου