ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εμπνευση από το Πήλιο

εμπνευση-από-το-πήλιο-486188

Η εικαστικός Λουΐζα Βεργοζήση παρουσιάζει στις Μηλιές έκθεση με θέμα «φύλακες της πίστης»

Εγκαινιάζεται σήμερα Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 20.30 η έκθεση σύγχρονης τέχνης και φωτογραφίας της Λουΐζας Βεργοζήση, με τίτλο «φύλακες της πίστης», στο παλιό φαρμακείο, που βρίσκεται στο κέντρο, στις Μηλιές Πηλίου, πάνω στον κεντρικό δρόμο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Αυγούστου, με ωράριο λειτουργίας 10:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00 και είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Πρόκειται για μια pop-up έκθεση και θα εκτεθούν τα έργα του πρότζεκτ με όνομα «φύλακες της πίστης», πάνω στο οποίο δούλεψε η Λουΐζα Βεργοζήση τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Την έκθεση επιμελείται η ίδια.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται μια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών που απεικονίζουν τριάντα από τα ξωκλήσια των χωριών του Πηλίου: Μηλιές, Βυζίτσα, Πινακάτες και των οικισμών Σταυροδρόμι, Αργυρέϊκα και Αγιος Αθανάσιος καθώς και άλλα έργα, όπως καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, εμπνευσμένα από θέματα και εικόνες που περιστρέφονται γύρω από την σύνδεση πίστης και νοσταλγίας.

Η έκθεση έχει ως στόχο να προσεγγίσει από μια νέα πλευρά, το μεγάλο, υπαρξιακό και αμφιλεγόμενο θέμα του χριστιανισμού, το οποίο φαίνεται να είναι ακόμα σημαντικό μέρος της ελληνικής καθημερινότητας σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες της Ευρώπης, ένα θέμα που παίζει κεντρικό ρόλο στα έργα της Λουΐζας των τελευταίων τριών χρόνων.

Μέσω της παρατήρησης πιστών και κληρικών σε ένα κόσμο που αμφισβητεί την θρησκεία, μέσω του νοσταλγικού χαρακτήρα των μικρών χώρων πίστης και της ελπίδας βασισμένη στον Θεό, η δημιουργός αποσπά κομμάτια από την ουσία της θρησκείας και την ψυχολογία της πίστης, μεταφράζοντας τα σε εικόνες.

Η Λουΐζα Βεργοζήση μεγάλωσε στη Βυζίτσα και είναι απόφοιτη Καλών Τεχνών του Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό και κάποιες μικρού μήκους ταινίες της έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στην Γερμανία, Ισλανδία και Ολλανδία.

Εργάζεται ως φωτογράφος και ασχολείται με πρότζεκτ που αφορούν μια κρυμμένη πλευρά της τοπικής ιστορίας και πολιτισμού, εστιάζοντας στα «αποτυπώματα» της κουλτούρας μας στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, αλλά και στην αναζήτησή της λεπτής γραμμής που συνδέει το χθες με το σήμερα και τον υλικό με τον πνευματικό κόσμο.

«Είναι σημαντικό να παράγουμε νέα έργα και πολιτισμό, με βάση της αξίες που μας δόθηκαν από το παρελθόν και να μην μένουμε στάσιμοι και προσκολλημένοι σε αυτά που δημιούργησαν προηγούμενες γενιές» υπογραμμίζει η ίδια.

Με την συγκεκριμένη έκθεση, η δημιουργός επιθυμεί να δώσει κάτι πίσω στον τόπο καταγωγής της που την ενέπνευσε όλα αυτά τα χρόνια καθώς και στους ανθρώπους της που με χαρά και ενθουσιασμό μοιράστηκαν μαζί της, τις γνώσεις τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου