ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πυξίδα των Αργοναυτών τα άστρα

πυξίδα-των-αργοναυτών-τα-άστρα-483099

Hμερίδα για τη ναυσιπλοΐα πραγματοποιήθηκε προχθές στην αυλή του Μουσείου

Η σημασία του πολικού αστέρα, της μικρής άρκτου και των αστερισμών γενικότερα στη ναυσιπλοΐα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, υπογραμμίστηκε στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Η συνεργασία του φορέα πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός», με την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, είχε ως αποτέλεσμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα, που φώτισε πτυχές της ναυσιπλοΐας, οδηγώντας παράλληλα τους συνδιοργανωτές, σε νέες μελλοντικές συνεργασίες.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ανέφερε, με αφορμή τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας, ότι θα προκύψουν περαιτέρω συνεργασίες με τους δύο παραπάνω φορείς, αποδεικνύοντας ότι «η προσπάθειά μας που έχει ενωτικό χαρακτήρα, αποδίδει πολλούς καρπούς» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, δήλωσε από την πλευρά της ότι «είναι ευτυχής συγκυρία η φετινή χρονιά που μας δίνει τη δυνατότητα για συνεργασία με την «Μαγνήτων Κιβωτό» και με τον Σεβασμιότατο. Ελπίζουμε, πρόσθεσε η ίδια, ότι θα δούμε σύντομα τα αποτελέσματα της συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας, Κώστας Μαυρομμάτης, υπογράμμισε ότι «οι αρχαίοι δεν διέθεταν πυξίδες, είχαν όμως το γνώμονα την ημέρα και τη νύχτα επιστράτευαν ένα είδος εξάντα, το τεταρτοκύκλιο». Ο πολικός αστέρας και τα άλλα αστέρια ήταν ο οδηγός των Αργοναυτών στην Κολχίδα και όπως ανέφερε ο κ. Μαυρομμάτης «γνώριζαν που είναι τα αστέρια και ότι η Κολχίδα βρίσκονταν ανατολικά, οπότε προς τα εκεί έτειναν όλοι».

Εκ των ομιλητών της χθεσινής ημερίδας ήταν ο σημαιοφόρος του λιμενικού σώματος

Σταμούλης Ζουρμπαδέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική σημασία των άστρων στη ναυσιπλοΐα, τονίζοντας ότι «παρά τη μεγάλη εξέλιξη της ναυσιπλοΐας, σε περίπτωση βλάβης, στρεφόμαστε αμέσως στην παραδοσιακή ναυσιπλοΐα, με τη βοήθεια των αστερισμών».

Η ημερίδα πλαισιώθηκε από έκθεση χαρακτικών και γραφιστικών εικόνων του αστερισμού της Αργούς, στερεοσκοπικών φωτογραφιών του σύγχρονου πλοίου της Αργούς καθώς και αστερισμών, την οποία επιμελήθηκε ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς, οικονομολόγος – μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου