ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενενήντα χρόνια Λύκειο Ελληνίδων

ενενήντα-χρόνια-λύκειο-ελληνίδων-851206

Διήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου στις 26 και 27 Νοεμβρίου, αφιερωμένο στην 90χρονη παρουσία του στην πόλη του Βόλου (1920-2010) και στην αδιάλειπτη προσφορά του στην τοπική, αλλά και την ευρύτερη κοινωνία στο χώρο του λαϊκού πολιτισμού. Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 21:00 στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής Βόλου θα πραγματοποιηθεί Συναυλία με ακούσματα της παλιάς λαϊκής αστικής μουσικής των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί επιστημονική ημερίδα που οργανώνεται από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα : «Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και Λαϊκός Πολιτισμός», στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» στον 3ο όροφ στο Αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (3ος όροφος).
 
Στην συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική, θα λάβει μέρος το μουσικό σχήμα «Καφέ Σμύρνη», το οποίο ξαναζωντανεύει μουσικά αριστουργήματα της παλιάς λαϊκής αστικής μουσικής των Ελλήνων. Η μουσική του θεματολογία αντλείται μέσα από δύο βασικά πεδία αναφοράς: Πρώτο πεδίο αναφοράς αποτελεί η περίοδος άνθισης των περίφημων καφέ σαντούρ ή καφωδείων ή καφέ αμάν όπως επικράτησε να ονομάζονται οι χώροι στους οποίους μουσικές κομπανίες από τις πόλεις του Μικρασιατικού Ελληνισμού (Σμύρνη -Κωνσταντινούπολη) ξεκίνησαν να φανερώνουν στην απελευθερωμένη Ελλάδα τη βαθιά τέχνη και τη γοητεία της Ανατολικής Ελληνικής μουσικής. Μεγάλοι συνθέτες και δημιουργοί αναδεικνύονται σφραγίζοντας ανεξίτηλα το ύφος και την ουσία της Ελληνικής μουσικής ως τις μέρες μας. Όλα αυτά ξεκινούν γύρω στα 1870. Η μεγάλη επιτυχία και η λαϊκή αποδοχή αυτών των χώρων που φιλοξενούν ανατολίτικου ύφους τραγούδια και αμανέδες στην Αθήνα αλλά και Αμερική, θα αποτελέσει τo σπόρο για τη νέα φόρμα που θα αποκτήσει τις επόμενες δεκαετίες το λαϊκό αστικό τραγούδι των Ελλήνων. Αυτό που θα ονομαστεί Ρεμπέτικο.
Δεύτερο πεδίο αναφοράς αποτελεί η μουσική της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σταυροδρόμι και από την Αρμενία ως την Ευρωπαϊκή Δύση και από τα Βαλκάνια ως την Βόρειο Αφρική, οι αλληλεπιδράσεις με την Ελληνική μουσική σε αυτή τη γειτονιά αποτελούν ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτισμικό υλικό. Το συγκρότημα Καφέ Σμύρνη επιχειρεί με τη μουσική του προσέγγιση, να φωτογραφήσει συγκεκριμένες στιγμές στη ελληνική μουσική δημιουργία, εποχών καθοριστικών και άκρως ελκυστικών. Το μουσικό σχήμα «Καφέ Σμύρνη» αποτελούν οι: Δήμος Βουγιούκας – Ακορντεόν, Θοδωρής Μέρμηγκας – τραγούδι, κιθάρα, Χρήστος Δασκαλόπουλος – βιολί, μαντολίνο, Γιάννης Καραμανιώλας – κόντρα μπάσο, Δημήτρης Εμμανουήλ- κρουστά. Στην μουσική παράσταση θα εμφανιστεί και χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Β. με χορούς της Κωνσταντινούπολης. 
 
Η τιμή εισιτηρίου για τη συναυλία είναι 10 ευρώ. Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται στα γραφεία του Λ.Ε.Β. (Κοραή 79) και στην είσοδο της Π. Ηλεκτρικής προ της εκδήλωσης.
 
 
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Οι εργασίες της ημερίδες ξεκινούν στις 10.30 το πρωί θα απευθύνουν χαιρετισμό οι επίσημοι προσκεκλημένοι, καθώς και οι: Χριστίνα Αγριαντώνη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΙΑΚΑ και Μαρία Κώτσου, Α Αντιπροέδρoς του Λυκείου των Ελληνίδων (Αθήνα). Στις 10.45 θα πραγματοποιηθεί η A΄ Συνεδρία και η έναρξη εργασιών από την Αθανασία Τσιλιβίδου, Πρόεδρο του Λ.Ε.Β.  Συντονισμός: Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός, Μεταπτυχιακό Ιστορίας (ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για «Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η πόλη του Βόλου» από τον  
Βαγγέλη Αυδίκο, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 11:15 το πρωί ακολουθεί εισήγηση για την «Συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων στο λαϊκό πολιτισμό»
από την Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Στις 11:30 ακολουθεί διάλειμμα.
 
Στην Β Συνεδρία το προεδρείο απαρτίζει ο Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η εισήγηση για τα « Σωματεία Παραδοσιακού Χορού και ‘επί σκηνής’ χορευτικές επιτελέσεις: Το ζήτημα της αναπαράστασης της λαϊκής χορευτικής δημιουργίας» από την Μάγδα Ζωγράφου, Καθηγήτρια Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού- Εθνοχορολογίας ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί εισήγηση με θέμα «Χαράζοντας νέους δρόμους, δομώντας δικά του πρότυπα και κώδικες, κατασκευάζοντας ένα νέο χορευτικό είδος: Οι παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων» από την Ρένα Λουτζάκη, Επίκουρο Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12:30 ακολουθεί «Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός στη δημόσια εκπαίδευση και το Λύκειο Ελληνίδων: συγκλίσεις και αποκλίσεις» από την Δρ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Σχολική Σύμβουλο Αττικής και στις 12:45 «Λύκειο των Ελληνίδων και ο ελληνικός παραδοσιακός χορός» από τον Γιάννη Πραντσίδη, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ.
 
Στις 13.30 θα πραγματοποιήσουν σύντομες παρεμβάσεις οι : Άσπα Καπουρνιώτη, Αντιπρόεδρος και Έφορος Ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β, Άννα Κουτσελίνη, Έφορος Χορευτικών Ομάδων του Λ.Ε.Β, Δημήτρης Γούσιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ηρακλής Καραγιάννης, Εκπαιδευτικός-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Ακολουθούν συζήτηση, τοποθετήσεις και το κλείσιμο της ημερίδας.
Την Επιστημονική- Oργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Βαγγέλης Αυδίκος, Μαρία Σπανού, Γ. Πραντσίδης, Άννα Κουτσελίνη. Την Ομάδα Υποστήριξης αντίστοιχα οι:
Aντιγόνη Ιωάννου, Θανάσης Μπέας, Ελένη Λιόλιου, Αθανασία Ξαφάρα.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου