ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το χαμένο λεύκωμα της Μέριλιν

το-χαμένο-λεύκωμα-της-μέριλιν-473128

Λατρεύτηκε από εκατομμύρια άντρες και έμεινε στην ιστορία ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ.

Η απαράμιλλη θηλυκότητά της, η λάμψη και η αυθεντικότητά της, την ανέδειξαν σύντομα σε μία από τις μεγαλύτερες σταρ του κινηματογράφου.

Ομως, πίσω από το προσωπείο του «τρομερού θηλυκού», η Μέριλιν Μονρόε δεν ήταν παρά ένα παιδί. Αυτό αποδεικνύει ένας χαμένος «θησαυρός» προσωπικών ντοκουμέντων που ήταν κρυμμένος για 60 χρόνια στα αρχεία του φωτορεπόρτερ Λόρενς Σίλερ.

Πρόκειται για λεύκωμα όπως αυτά που συνηθίζουν να κρατούν οι έφηβοι, με χειρόγραφες αφιερώσεις της Μέριλιν και σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες, αλλά και αποκόμματα που η ίδια είχε κολλήσει στις πολύχρωμες σελίδες του.

Το λεύκωμα είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό, μέσα από το συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Newsweek» για τον μήνα Ιανουάριο, και δεν αποκαλύπτει μόνο την «παιδικότητα» της Μέριλιν, αλλά ίσως και έναν παράνομο δεσμό της.

Το χειροποίητο ημερολόγιο εμπιστεύθηκε στον Σίλερ ο συνάδελφός του και διάσημος φωτογράφος Σαμ Σόου, δέκα χρόνια πριν από τον θάνατο της Μέριλιν, το 1972. Ο Σόου, που πέθανε το 1999, ήταν ο φωτογράφος που αιχμαλώτισε την περίφημη πόζα της Μέριλιν στο «Επτά χρόνια φαγούρα», όπου ο αέρας του Υπογείου σηκώνει το λευκό φόρεμα της, ενώ οι δυο τους είχαν συνεργαστεί αρκετές φορές. Σύμφωνα με τον Σίλερ, το λεύκωμα ήταν η «απόδειξη» της αγάπης της απέναντι στον Σαμ, με τον οποίο διατηρούσε κρυφό δεσμό ακόμη και όταν ήταν παντρεμένη με τον Τζο Ντι Μάτζιο ή και τον Αρθουρ Μίλερ.

Οι ιδιόχειρες αφιερώσεις της με διαφορετικά παστέλ χρώματα σε κάθε σελίδα αποκαλύπτουν πως σίγουρα υπήρχε μια τρυφερότητα ανάμεσά τους…

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου