ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πάνος Παναγιωτόπουλος: Να κρατήσουμε το Μέγαρο Μουσικής όρθιο

πάνος-παναγιωτόπουλος-να-κρατήσουμε-470574

«Να κρατήσουμε το Μέγαρο όρθιο, με όλους τους θεσμούς του και όλες τις λειτουργίες του. Να μην αφήσουμε το Μέγαρο να κλείσει, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει» είπε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Megaron Plus και την παρουσίαση του προγράμματος του Α’ εξαμήνου.

Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί λουκέτου στο πολιτιστικό συγκρότημα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, καθώς και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό (η εξυπηρέτηση των δύο δανείων που σύναψε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων), ο υπουργός δήλωσε: «Το Μέγαρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απόφαση ειλημμένη της κυβέρνησης να ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών του κοινοβουλίου για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα αυτά τα ζητήματα, να άρουμε τα αδιέξοδα που προδιαγράφονται και να φτάσουμε σε σωστές λύσεις. Στόχος μας είναι το Μέγαρο να αποτελέσει όχι σημείο αντιπαλότητας ή συγκρουσιακό πεδίο, αλλά σημείο συναίνεσης και συμφωνίας ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων».

O διάσημος αρχιτέκτονας Ρεμ Κόλχαας, τον Ιανουάριο του 2005, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του Megaron Plus, της νέας σειράς που εγκαινίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επί θητείας Χρήστου Λαμπράκη. Από τότε πάνω από 350.000 άτομα και κυρίως νέοι παρακολούθησαν, με ελεύθερη είσοδο, τις εκδηλώσεις του, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία αυτή να εξελιχθεί σε εστία ανταλλαγής απόψεων, λόγου, στοχασμού και ενημέρωσης.

«Το Μέγαρο Μουσικής είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Ανήκει σε όλους, στις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις, ανήκει στον κόσμο, ανήκει στους νέους. Γι’ αυτό η οριστική λύση των χρονιζόντων ζητημάτων του οργανισμού που προδιαγράφεται για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, δεν μπορεί παρά να πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Ίσως, γιατί έλαχε στο Μέγαρο η μοίρα, να είναι και ένα μήνυμα ότι ο πολιτισμός ενώνει», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Ιωάννης Μάνος.

Και τότε, όπως είπε ο κ. Μάνος, θα μπορεί να αξιοποιηθεί η σχετική μελέτη που εδώ και έξι μήνες εκπονείται, ώστε στους επόμενους τρεις μήνες να οργανωθεί λειτουργικά από μηδενική βάση το Μέγαρο, προκειμένου να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Megaron Plus παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, ξένων αντιπροσωπειών, ελληνικών και ξένων Ιδρυμάτων, μορφωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών κ.ά.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου