ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διατηρούν την παράδοση

διατηρούν-την-παράδοση-469284

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Μια όμορφη εορταστική εκδήλωση με κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσίαση του Ημερολογίου 2014 και χορό των μελών και των φίλων του Πολιτιστικού Συλλόγου των Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το βράδυ (18 Ιανουαρίου 2014) στο κατάμεστο Κέντρο Φίλια Γη του Βόλου.

Την εκδήλωση αυτή συντόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Παπαλοπούλου -Τσέργα, φιλόλογος, με την βοήθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, υποδεχόμενοι τους επισήμους, τα μέλη και τους φίλους τους με ευγένεια και ζεστασιά.

Στην αρχή η πρόεδρος του Συλλόγου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ανέφερε τους χορηγούς και ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν το Σύλλογο οικονομικά και ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους να περάσουν μια ωραία βραδιά.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν: Ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Σύλλογος των Σοφαδιτών είναι ζωντανός, παράγει πολιτισμό, διατηρεί τη σύνδεσή του με τους Σοφάδες, ενώ είναι ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας του Βόλου με δημιουργική και δυναμική παρουσία, και ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Μπάμπης Παπαδόπουλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι Σοφαδίτες ξέρουν να μάχονται, να γλεντούν και να χαμογελούν, ευχαρίστησε το Σύλλογο των Σοφαδιτών που μας κάνει περήφανους με τη δραστηριότητά του και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγεία, καλή χρονιά και γενάτοι δύναμη, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια έγινε οικονομικός απολογισμός του Συλλόγου για το 2013, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Ν. Τσιμπίδας, σχολικός σύμβουλος, ανέφερε τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος το 2013 και τις εκδηλώσεις που προγραμμάτισε για το 2014, όπως: Παρουσίαση του Ημερολογίου 2014 στο Βόλο και στους Σοφάδες. Προβολή του έργου του Συλλόγου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Απόδοση τιμητικού τίτλου στον κ. Νίκο Σταφυλά, φιλόλογο, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου, και ιδιαίτερες τιμές στην Έβη Σταφυλά, φιλόλογο, για την ανεκτίμητη προσφορά της στο Σύλλογο. Εκδρομή στους Σοφάδες. Συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σοφάδων, του Μορφωτικού Συλλόγου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Σοφαδιτών Αθηνών και του Δήμου Βόλου. Συνέχιση των χορευτικών τμημάτων ενηλίκων και παιδιών, κ. ά.

Το Ημερολόγιο 2014 το παρουσίασαν στην εκδήλωση μιλώντας εναλλάξ οι φιλόλογοι : Έβη Σταφυλά και Ελένη Παπαλοπούλου – Τσέργα, επισημαίνοντας το στόχο και τα κύρια στοιχεία του Ημερολογίου, που έχουν σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας σήμερα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε, τονίζοντας: «Μοιρασμένη λύπη, μισή λύπη. Μοιρασμένη χαρά, διπλή χαρά».

Σημειώνουμε ότι τα κείμενα του Ημερολογίου είναι της Ελένης Παπαλοπούλου -Τσέργα και η επιμέλεια των παραπάνω φιλολόγων. Ενώ η έρευνα στηρίχθηκε στις πληροφορίες και τις προσωπικές μαρτυρίες Σοφαδιτών, φίλων και συνεργατών Έτσι, όλοι τους βοήθησαν δημιουργικά στην καταγραφή και τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού.

Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας έγινε από την πρόεδρο του Συλλόγου, αφού προηγουμένως παιδιά του Συλλόγου τραγούδησαν παραδοσιακά κάλαντα των Σοφάδων (Άγιος Βασίλης έρχεται Γενάρης ξημερώνει…), ενώ ο τυχερός της βραδιάς κέρδισε ένα σερβίτσιο. Η έναρξη του ετήσιου χορού του Συλλόγου έγινε με το παιδικό τμήμα του χορευτικού και ακολούθησε φαγητό, παραδοσιακή μουσική, χορός και διάθεση του Ημερολογίου 2014.

Παράλληλα, προσφέρθηκαν σε όλους νοστιμότατες χειροποίητες πίτες που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου: Κατοίκου Σοφία, Παπαλοπούλου – Τσέργα Ελένη, Τσέργα Κατερίνα, Βάσω Φλώρου, Σμέτη Γεωργία, Παπαλοπούλου – Σακά Ελένη και Χρυσούλα Μπαζιάνα – Μπαντελά. Πραγματικά, αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και σε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της πετυχημένης και ωφέλιμης αυτής εκδήλωσης του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου