ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«30 χρόνια μετά» στον Χώρο Τέχνης δ.

30-χρόνια-μετά-στον-χώρο-τέχνης-δ-882166

Συνολικά 36 έργα του με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζει, 30 χρόνια μετά την πρώτη εικαστική αποτύπωση, ο ζωγράφος Δημήτρης Μοράρος. Προσεγγίζει το ίδιο θέμα με νέα έργα στο πλαίσιο έκθεσης, που φιλοξενείται στον Χώρο Τέχνης δ. έως τις 12 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση με τίτλο «Τριάντα χρόνια Μετά: Σμύρνη – Μικρασία» με την οποία επανέρχεται μελετώντας τις μαρτυρίες των προσφύγων και την καταγραφή εμπειριών και αναμνήσεων από λογοτέχνες για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό – Κόντογλου, Βενέζης, Πολίτης, Σωτηρίου – μεταξύ των πολλών και αρκετοί σύγχρονοι – αλλά και τα μοναδικά τραγούδια που έγραψαν Μικρασιάτες συνθέτες -Σκαρβέλης, Παπάζογλου, Παντελίδης, Χατζηχρήστος – σε μια έκρηξη δημιουργικότητας, με το που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα και με μοναδικούς ερμηνευτές – Καρύβαλη, Εσκενάζυ, Αμπατζή, Χασκίλ, Κάβουρα, Νταλκά, Σωφρονίου. Για την ακρίβεια είναι τα συνεχόμενα ταξίδια τη δεκαετία του ‘80 στη Μικρά Ασία του Δημήτρη Μοράρου που είχαν φέρει μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν, με αφορμή τότε τα 70 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Τότε και τώρα ο καλλιτέχνης αναρωτιέται δηλώνοντας:

«…Τι μας συμβαίνει και κάθε θλιβερό γεγονός το γιορτάζουμε και χαιρόμαστε σαν να είναι το πιο μεγάλο κατόρθωμά μας; Μήπως είναι η λεγόμενη χαρμολύπη, που την ξέρουμε από τις παλιές εποχές ή η διάθεσή μας να διδαχθούμε από τα παθήματα; Ο καθένας μας έχει την απάντησή του…».

Η έκθεση έργων του Δημήτρη Μοράρου με τίτλο «30 χρόνια μετά -Σμύρνη Μικρασία 1922 – 2022» λειτουργεί στον Χώρο Τέχνης δ. Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 – 14:00 και 16:30 – 21:00 Σάββατο 11:00 – 14:30. Κυριακή, Δευτέρα κλειστά ή με ραντεβού στο τηλέφωνο 6978186878.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου