ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διάλεξη του Μήτσου Μπιλάλη

διάλεξη-του-μήτσου-μπιλάλη-46694

Σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου με θέμα τις νέες τεχνολογίες σε συνάρτηση με τον ήχο

Διάλεξη με το Μήτσο Μπιλάλη διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βόλου, εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο εκδηλώσεων πειραματικής μουσικής «Αιχμές» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου.

«Ηλεκτρονική», «Πειραματική», «Οπτική», επίθετα που όταν συνοδεύουν τη λέξη «Μουσική» μας γεμίζουν συνήθως με καχυποψία: Πόσο «μουσική» είναι αυτό που ακούγεται σε συναυλίες και εκδηλώσεις με τους παραπάνω τίτλους; Τί σχέση έχουν με τη μουσική ψηφιακά κυκλώματα, πολύπλοκες καλωδιώσεις και μηχανές που δεν έχουν την όψη αναγνωρίσιμων μουσικών οργάνων; Τί δουλειά έχουν εντέλει στις «αυλές της Μουσικής» (ωδεία, αίθουσες μελέτης, στούντιο, συναυλιακούς χώρους) θόρυβοι, άναρθροι ήχοι και συνειρμικές εικόνες;

Η διάλεξη αναμετριέται με τις παραπάνω απορίες. Προτείνει να ξανασκεφτούμε τη δύσκολη σχέση μεταξύ ήχου, μουσικής και τεχνολογίας, όχι τόσο ως μια υπόθεση που έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες μόλις δεκαετίες, εξαιτίας των ξέφρενων τεχνολογικών εξελίξεων της σύγχρονης εποχής, όσο ως μια «παλιά» ιστορία: Μια περιπέτεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 150 τουλάχιστον χρόνια· μια ιστορία που μπορεί να δώσει απροσδόκητες απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα, μια ιστορία που μπορεί να μας βοηθήσει, τελικά, να δούμε ομοιότητες εκεί που θεωρούμε πως υπάρχουν μονάχα ανυπέρβλητες διαφορές (π.χ. μουσική / θόρυβος, εικόνα / ήχος, τέχνη / τεχνολογία).

Ο Μήτσος Μπιλάλης σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο «Sv. Kl. Ohridski» της Σόφιας. Εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας και Τεχνολογίας της Ιστορικής Πληροφορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται στους χώρους της θεωρίας της Ιστορίας, της κοινωνικής ιστορίας της τεχνολογίας, των σπουδών του διαδικτύου και των σπουδών του οπτικού πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου