ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανηγυρικές εκδηλώσεις στο ιερό ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας

πανηγυρικές-εκδηλώσεις-στο-ιερό-ίδρυ-461940

Η καρδιά της Ανατολικής Ρωμυλίας χτύπησε και φέτος το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου στο ιερό ίδρυμα Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας «Η Αγία Τριάδα» στη Λειβαδίτσα της Πέλλας κοντά στα Κουφάλια. Ανατολικορωμυλιώτες, φίλοι της παράδοσης και προσκυνητές της Αγ. Τριάδος άρχισαν να συρρέουν από την Κυριακή το πρωί στο ιερό ίδρυμα για να παρακολουθήσουν τις διήμερες πανηγυρικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο διήμερο το θρησκευτικό συναίσθημα απογείωσε αφενός η παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βρυούλων Παντελεήμονα στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Κυριακής, ο οποίος στο μεστό και ζεστό του λόγο, επιχειρηματολογώντας μέσα από κείμενα της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, εξήγησε την Τριαδικότητα του Θεού, αφετέρου οι ιεροψάλτες της θαυμάσιας βυζαντινής χορωδίας της Ιεράς Μητρόπολης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, με χοράρχη τον Αριστοτέλη Βογιατζόγλου.

Το πολιτιστικό κεκτημένο των εκδηλώσεων έδωσαν η χορωδία του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εγχόρδων, με διευθυντή τον δρ. Αθανάσιο Τρικούπη, η οποία απέδωσε έργα Θρακών και Μακεδόνων μουσουργών, μερικά εξ αυτών σε πρώτη εκτέλεση. Μέσα στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας μάγεψαν το ακροατήριο με τις καταπληκτικές φωνές τους που έμεινε εκστασιασμένο να παρακολουθεί. Τα παραδοσιακά συγκροτήματα με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που μαζί με τα χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων ενθουσίασαν το κοινό. Και τέλος το παραδοσιακό κουρμπάνι που προσφέρθηκε στους προσκυνητές τη Δευτέρα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και σε συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Περιφερειακής Ενότητα Πέλλας, των Δήμων Πέλλας και Χαλκηδόνος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας.

Επαιξαν οι μουσικοί Γιαννακίδης Νίκος ακορντεόν, Δραγανίδης Δημήτρης ακορντεόν, καβάλ, τραγούδι, Ιωαννίδης Κυριάκος γκάιντα, Μητκούδης Βασίλης ακορντεόν, Μπόζογλου Νίκος ακορντεόν, Μυλωνόπουλος Χρήστος ακορντεόν, τραγούδι, Νετούδης Μιχάλης νταούλι, Ουζονίδης Θεόδωρος νταούλι, Ξυλοπινάκα Δήμητρα τραγούδι.

Συμμετείχαν οι Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας. Πρόεδρος Ρουπακιά Μαρία, δάσκαλοι Γκογκινούδης Τριαντάφυλλος, Γκογκινούδη Μαρία.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφαλίων «Ο Αριστοτέλης» (παιδική). Πρόεδρος Τριανταφύλλου Εύα, δασκάλα Συμεωνίδου Μαίρη.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Ομιλος Πέλλας «Η Ανατολική Ρωμυλία» (παιδική). Πρόεδρος Γκόγκαλη Ελένη, δάσκαλος Νινιατσούδης Αργύρης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιάς Σερρών «Η Μπάμπω». Πρόεδρος Σωτήρογλου Θεοδώρα, δάσκαλος Νικηφορίδης Σαράντης.

Λαογραφικός Σύλλογος Καλοχωριτών Ανατολικής και Βόρειας Θράκης «Κασκάρκα». Πρόεδρος Ασανιώτου Μαρία, δάσκαλος Νικηφορίδης Σαράντης.

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαρίσης «Ανατολική Ρωμυλία». Πρόεδρος Μοσχίδης Ντίνος, δάσκαλος Ηλιούδης Στέλιος.

Σύλλογος Διατήρησης και Προβολής Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου. Πρόεδρος Κυτούδη Πόπη, δάσκαλος Κανδήλας Απόστολος.

Πολιτιστικός Σύλλογος Κίτρους. Πρόεδρος Τατσίδης Αναστάσιος, δάσκαλος Ρέμπας Γιώργος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου