ΑΛΜΥΡΟΣ

Τα παιδιά μιλούν για την παράδοση

τα-παιδιά-μιλούν-για-την-παράδοση-461911

Με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης του Παλαιού Πλατάνου, το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού διοργανώνει την Κυριακή, 22 Ιουνίου, εκδήλωση για την προβολή ταινίας μικρού μήκους, που γύρισαν οι μαθητές του σχολείου με τη βοήθεια των κατοίκων και πολλών εθελοντών.

Η ταινία θα προβληθεί στην κεντρική πλατεία του παλαιού χωριού του Πλατάνου στις 9 το βράδυ. Θα συνοδεύεται από αφήγηση της συγγραφέως Ζωής Τακτικού. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μιλώντας για την παράδοση, σύμφωνα ένα μικρό απόσπασμα της ταινίας, οι μαθητές τονίζουν: «Μέρες ολάκερες περιδιαβήκαμε, τα καλντερίμια και τα σοκάκια του Παλαιού Πλατάνου, σκάβοντας αντάμα, οι παλιές συγκινήσεις και ζήσεις των γερόντων με το αστείρευτο παιδικό μας μεράκι, το μυρωμένο και βλογημένο χώμα του. Πολύτιμοι λαϊκοί θησαυροί – παράδοση και ιστορία ξεπετιόταν ασταμάτητα από την ωραιότητα του λαϊκού περιβολιού. Ομορφα παραμύθια, μύθοι και διάφορες ιστορίες του παππού και της γιαγιάς εδώ ξαναζωντάνευαν και γινόταν πραγματικότητα. Να τα περίτεχνα καλντερίμια για τον Αϊ – Θανάση και τον Αγιο – Αντώνη. Να τα ρημαγμένα και μισογκρεμισμένα πέτρινα σπιτάκια μας.

Η πλακόστρωτη οδόστρατα για το πηγάδι του «Παπαστάμου» , το πηγάδι του «Χατζή» και το πηγάδι της πλατείας, στα τρία πλατάνια. Εκείθε ο μαχαλά , τα «Μπαϊμπέϊκα», αποδόθε ο μαχαλάς «Βαλκάνια», πιο πέρα τα «Παπαγιαννιτσέϊκα». Να το κάτω στην μαγευτική ρεματιά του Πλατανορέματος το θρυλικό γιοφύρι του Χατζηαλέξη. Είναι η διάβα για τους γύρω λόφους , Αϊ ΄λια και τους κοκκωτούς. Απέναντι οι γιδόστρατες, τα σγατζά πουρνάρια, το θυμάρι, η ρίγανη, οι συκιές και οι ροδιές. Στα δυτικά τα αγέρωχα βουνά της Οθρυς με τα λαγκάδια και τις ρεματιές. Και όλα τούτα βουβά και λυπημένα…

Σαν όμως ένιωσαν την ανάσα μου και νόγησαν την αφεντιά μας, με μιας αναστήθηκαν και στάθηκαν περήφανα και λεβέντικα όπως τότε, τα χρόνια κείνα, τα παλιά τα βλογημένα. Και μαζί με τ’ αηδόνια και τον κούκο που τώρα τραγουδούν και ψάλλουν στα χαλάσματα, φωνάζουν δυνατά σ’ όλη την πλάση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου