ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Αμερικανική Ακαδημία ζητά συγγνώμη στην Σατσίν Λιτλφέδερ για την προσβολή της ομιλίας της στα Όσκαρ το 1973

h-αμερικανική-ακαδημία-ζητά-συγγνώμη-σ-874836

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (Ampas), ο φορέας που επιβλέπει την απονομή των Όσκαρ, ζήτησε επίσημα συγγνώμη από την Σατσίν Λιτλφέδερ, την ακτιβίστρια των ιθαγενών Αμερικανών που εμφανίστηκε στην τελετή απονομής των Όσκαρ το 1973 στο πλαίσιο της άρνησης του Μάρλον Μπράντο να παραλάβει το βραβείο του.

Ο Μπράντο τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού για τον ρόλο του ως Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός», αλλά δεν παρέστη ως διαμαρτυρία υπέρ των δικαιωμάτων των ιθαγενών Αμερικανών, εν μέρει εμπνευσμένη τα τότε γεγονότα και τη δίμηνη κατάληψη του χώρου της σφαγής του 1890 στο Wounded Knee από το Αμερικανικό Ινδιάνικο Κίνημα (AIM). Αντ’ αυτού, η Λίτλφέδερ έκανε μια σύντομη ομιλία, στην οποία είπε ότι η στάση του Μπράντο οφειλόταν «στη μεταχείριση των Αμερικανών Ινδιάνων από την κινηματογραφική βιομηχανία και στην τηλεόραση, στις επαναλήψεις ταινιών, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα στο Wounded Knee».

Η ομιλία έγινε δεκτή με χλευασμούς από το κοινό και η ιθαγενής, 26 ετών τότε, ανέφερε αργότερα ότι ο ηθοποιός Τζον Γουέιν χρειάστηκε να συγκρατηθεί από τους φρουρούς ασφαλείας στα παρασκήνια για να μην της επιτεθεί, ενώ πολλα άτομα στα παρασκήνια έκαναν προσβλητικές χειρονομίες.

Photo: Wikipedia Commons

Η Ampas με μία δήλωση συμφιλίωσης που υπογράφει ο πρώην πρόεδρός της Ντέιβιντ Ρούμπιν, χαρακτήρισε την εμφάνισή της ως «μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την ανάγκη σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

»Η κακοποίηση που υποστήκατε εξαιτίας αυτής της δήλωσης ήταν αδικαιολόγητη και άδικη. Η συναισθηματική επιβάρυνση που ζήσατε και το κόστος για τη δική σας καριέρα είναι ανεπανόρθωτα. Για πάρα πολύ καιρό το θάρρος που επιδείξατε δεν αναγνωρίστηκε. Γι’ αυτό, σας προσφέρουμε τόσο τη βαθύτατη συγγνώμη μας όσο και τον ειλικρινή μας θαυμασμό».

Ο οργανισμός έχει επίσης προγραμματίσει μια βραδιά «συζήτησης, προβληματισμού, επούλωσης και εορτασμού», συμπεριλαμβανομένης μιας εμφάνισης της Λίτλφεδερ με τον Μπερντ Ρανινγκγουότερ, συμπρόεδρο της Συμμαχίας Ιθαγενών της Ακαδημίας.

Η Λίτλφεδερ, η οποία σήμερα είναι 75 ετών, απάντησε λέγοντας: «Όσον αφορά τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε πάντα την αίσθηση του χιούμορ μας για το θέμα αυτό. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Photo: Wikipedia Commons

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα για να δω αυτή τη μέρα», πρόσθεσε. Αυτό είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είναι βαθύτατα ενθαρρυντικό να βλέπεις πόσα έχουν αλλάξει από τότε που δεν παρέλαβα το Όσκαρ πριν από 50 χρόνια».

Η κατάληψη του Wounded Knee ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1973 και ήταν μια πολύ προβεβλημένη διαμαρτυρία από μια ομάδα 200 ατόμων από τους Oglala Lakota και μέλη του AIM την ινδιανικής Pine Ridge, στην ίδια τοποθεσία όπου περίπου 290 ινδιάνοι της φυλής Λακότα σκοτώθηκαν από τον αμερικανικό στρατό το 1890. Τα Όσκαρ πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και η κατάληψη έληξε τον Μάιο μετά από συμφωνία με τις ομοσπονδιακές αρχές για αφοπλισμό.

Το 2021, η Λίτλφεδερ δήλωσε στην Guardian ότι έφτασε στην τελετή λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί το βραβείο του Μπράντο και της είχε δοθεί μια οκτασέλιδη ομιλία του Μπράντο για να διαβάσει αν κέρδιζε. Ωστόσο, ο σκηνοθέτης του σόου, Χάουαρντ Κοχ, της είπε ότι μπορούσε να έχει μόνο 60 δευτερόλεπτα και έτσι αυτοσχεδίασε μια ομιλία αντ’ αυτού. Είπε επίσης ότι υποσχέθηκε στον Μπράντο ότι δεν θα άγγιζε το αγαλματίδιο. «Ανέβηκα εκεί πάνω σαν γυναίκα πολεμίστρια. Ανέβηκα εκεί πάνω με τη χάρη και την ομορφιά και το θάρρος και την ταπεινότητα του λαού μου. Μίλησα από την καρδιά μου».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου