ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέντε κεράκια σβήνει στις 20 Ιουνίου το Μουσείο της Ακρόπολης

πέντε-κεράκια-σβήνει-στις-20-ιουνίου-το-457155

Με την έναρξη ενός προγράμματος ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα, μουσική και μειωμένη είσοδο, γιορτάζει τα πέμπτα γενέθλιά του το Μουσείο της Ακρόπολης, την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, με τη συμπλήρωση του πέμπτου έτους λειτουργίας τους, θα παρουσιαστούν οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου, σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό.

Το ίδιο βράδυ, στις 9:30 μμ, το Μουσείο θα γιορτάσει στο προαύλιο, με συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Leon of Athens.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αγαπημένα τραγούδια από τους δύο δίσκους που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα (Futrue και Global), αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη διεθνή δισκογραφία.

Την ίδια ημέρα οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά, από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.

Οι επισκέπτες του Μουσείου έφτασαν τους 1.161.555, από τον περσινό Ιούνιο έως τον Μάιο, δηλαδή 125.000 περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2012-13, ξεπερνώντας έτσι τα 6,5 εκατομμύρια στην πενταετία. Ειδικότερα για το 2014 η αύξηση των επισκεπτών φτάνει το 25% και μεταφράζεται σε 4.000 ημερησίως, είπε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής σε συνέντευξη Τύπου για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

«Το Μουσείο της Ακρόπολης κοιτάζει στα μάτια τις αλλαγές, που γίνονται, βλέπει την αύξηση του τουρισμού και αυτό που θέλει να κάνει είναι, όχι μόνο να έχει πολλούς επισκέπτες, αλλά και επισκέπτες ευχαριστημένους. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στη δημόσια άποψη για τα μουσεία, τα οποία δεν είναι χώροι που πηγαίνουν κάποιοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά είναι χώροι για όλους, δημόσια σπίτια, όπου πάει κανείς και αισθάνεται ότι είναι σπουδαίο προνόμιο να έχεις μια ιστορία η οποία προκύπτει από τα έργα που βλέπεις» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Ο πρόεδρος του Μουσείου συμπλήρωσε: «το Μουσείο είναι δημόσιο, αλλά είναι το δημόσιο που όλοι θέλουμε, καθώς λειτουργεί πέντε χρόνια χωρίς υποστήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δαπάνες του φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ τα οποία καλύπτονται από τα εισιτήρια, τις εκδηλώσεις και τα έσοδα από το πωλητήριο και το εστιατόριο».

Αναφερόμενος στις θεσμικές εκκρεμότητες που υπάρχουν, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) μέσα στο 2014 και στη συνέχεια να προχωρήσει η στελέχωση με προσωπικό, καθώς και η προκήρυξη της θέσης του διευθυντή του Μουσείου.

Μιλώντας για το πώς φιλοδοξεί να είναι το μουσείο στα δέκατα γενέθλιά του, ο πρόεδρος του Μουσείου τόνισε: «Είναι ένα επίτευγμα ότι λειτούργησε καλά το μουσείο αυτά τα χρόνια, σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον και θα ευχόμουν να συνεχιστεί αυτό, πράγμα που δεν το θεωρώ εύκολο, είναι δύσκολο, είναι έργο καθημερινής επαγρύπνησης. Όσο δε ωριμάζουν καταστάσεις και θεσμοί τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος, από την αλλαγή προσώπων να αλλάξει αυτό που δημιουργήθηκε. Δεν θεωρώ ότι έχουμε στην τσέπη ότι πετύχαμε έως σήμερα, είναι ένας συνεχής αγώνας και επειδή δεν μου αρέσουν πολύ τα οράματα, μου αρέσει η καθημερινότητα που είναι σκληρή, καλό θα είναι να κρατήσουμε σε υγιές επίπεδο αυτό το μουσείο, χωρίς φιλοδοξίες που δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου