ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Tίμησε τα 100 χρόνια Σμύρνης

tίμησε-τα-100-χρόνια-σμύρνης-892491

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η μουσική παράσταση «100 χρόνια Σμύρνης» του Μουσικού Σχολείου Βόλου, την περασμένη Κυριακή, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας.

Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή, 120 μαθητές και μαθήτριες, μαζί με τους καθηγητές τους, παρουσίασαν μουσική αναδρομή στη Σμύρνη του κοσμοπολιτισμού και της ευτυχίας, στη Σμύρνη της φωτιάς και του ξεριζωμού, στη Σμύρνη της προσφυγιάς.

Η εκδήλωση άνοιξε και διανθίστηκε από αφηγήσεις, που διάβασε η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βόλου δρ. Αρετή Τζανετοπούλου. Η ορχήστρα και η χορωδία του σχολείου τραγούδησαν γνωστές μικρασιάτικες μελωδίες, με την ευθύνη των καθηγητών τους Κωνσταντίνου Γεδίκη (που είχε τη γενική επιμέλεια) Λυγερής Βλαχογιάννη, Σοφίας Κατσούρα, Βαγγέλη Μπαντελά, Χρήστου Γιώτα, Φαίης Ευαγγέλου και Περικλή Ζήση.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιγνάτιος είπε ότι «απόψε είμαστε όλοι Σμυρνιοί, αφού η μουσική μάς μεταφέρει εκεί και ζωντανεύει όσα ακούσαμε και διαβάζουμε». Συνεχάρη τις μαθήτριες και τους μαθητές του σχολείου, που «είναι πράγματι το καύχημά του και όλοι τους καμαρώνουμε». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «με όλες τις φετινές εκδηλώσεις θέλουμε να θυμηθούμε, όχι για να μεγαλώσουμε το χάσμα, ούτε για να κρατήσουμε μέσα μας μίσος και κακία. Θέλουμε να μη λησμονήσουμε, για να μην κάνουμε ξανά τα δικά μας σφάλματα και γιατί μπορούμε να δίνουμε πάντοτε ένα μήνυμα ότι μπορούμε να υπάρξουμε ειρηνικά όπως υπήρξαν εκείνοι οι άνθρωποι κάποτε, ότι μπορούμε να κάνουμε μια θάλασσα να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει, ότι μπορούμε να αρνηθούμε βία και πόλεμο, ότι μπορούμε να σταθούμε ικανοί να μεγαλουργήσουμε και να συνεχίσουμε έναν μεγάλο πολιτισμό, τον πολιτισμό που παραλάβαμε από τους πατέρες μας, που είναι πολιτισμός αλήθειας, πολιτισμός αγάπης και δικαιοσύνης, είναι πολιτισμός ενότητος. Αυτό μαρτυρούσαν τα τραγούδια, αυτό φέραν μαζί τους οι πρόσφυγες και έκτισαν αυτόν τον μεγαλειώδη ναό για να είναι μία μοναδική μαρτυρία τι σήμαινε η πίστη για αυτούς τους ανθρώπους».

Ανήγγειλε, τέλος, τη Ναυτική Εβδομάδα, που, μετά τη διακοπή λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί και θα είναι αφιερωμένη στο Καστελόριζο.

Η συναυλία εντασσόταν στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων Μικρασιατικής Μνήμης, που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, διά του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας και του φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», μαζί με τους Μικρασιατικούς Συλλόγους της Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», «Ιωνες» και «Μνήμες Προσφύγων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου