ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών

δράσεις-με-στόχο-την-ευαισθητοποίηση-895363

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, με θέμα «Η Δύναμη των Μουσείων», το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) διοργανώνει σειρά δράσεων στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο.

Με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, επίκεντρο των φετινών δράσεων αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα της άνοιας.

Το ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο σχεδιασμού εκπαιδευτικών δράσεων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, διοργανώνει κύκλο εικαστικών εργαστηρίων σε μουσεία του Δικτύου του, τα οποία απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας ή και άτομα με άνοια, με σκοπό την ενδυνάμωση της μνήμης, την καλλιέργεια της δημιουργικότητας και την κοινωνικοποίηση. Θα παρουσιαστεί από τη διεπιστημονική ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ και εξωτερικούς συνεργάτες, το πλαίσιο ανάπτυξης του παραπάνω προγράμματος, καθώς και μελέτες περίπτωσης από την εφαρμογή του σε δύο μουσεία του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.

Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 18 Μαΐου 10:30-12:30 προγραμματίζεται διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης με θέμα «Μουσείο και μνήμη». Μεταξύ άλλων στην ημερίδα θα μιλήσουν η δρ. Χαρά Κανάρη, επίκουρη καθηγήτρια μουσειακής αγωγής, η δρ. Αλεξάνδρα Τράντα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΠΙΟΠ, ο Σπύρος Σουβλάκης, επιστημονικός υπεύθυνος Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, η Πόπη Κουφογιάννη, ψυχολόγος, ελληνική εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών Βόλου και ο Γιάννης Μακρίδης, εικαστικός.

Για συμμετοχή στην ημερίδα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας. Στη συνέχεια, θα ειδοποιηθούν και θα λάβουν οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή δράση.

Θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 23 Μαΐου 10:30-12:00 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Μνήμες και μνήμη: Τόπος, άνθρωποι, αφηγήσεις και δεσμοί».

Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την άνοια για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Με αφορμή τον χώρο του μουσείου, τη μνήμη και τις μνήμες, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της κατανόησης, στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής με τον διάλογο, βιωματικές δραστηριότητες, προσωπική έκφραση και «συνομιλία» εικαστικών δημιουργιών.

Για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν κράτηση επικοινωνώντας με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 2421029844 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). Η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Λόγω των ειδικών συνθηκών και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τετάρτη 18/5 η είσοδος στα εννέα μουσεία του Δικτύου ΠΙΟΠ είναι ελεύθερη. Επιπλέον, τα αντικείμενα και οι εκδόσεις του Ιδρύματος θα προσφέρονται με έκπτωση 10% στα πωλητήρια των Μουσείων ΠΙΟΠ, στο MUSEUMSHOP Αθήνας (Στοά Σπυρομήλιου) και στο MUSEUMSHOP Θεσσαλονίκης (Λ. Νίκης 9Α και Δημοσθένους).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου