ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Ο μόνος επιζών» Αύριο η εκδήλωση στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς

παρουσιάζεται-το-βιβλίο-ο-μόνος-επιζ-901086

Ο Αναπτυξιακός – Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Δράκεια» παρουσιάζει το βιβλίο του Χρήστου Τσουκάλη με τίτλο «Ο μόνος επιζών», το οποίο είναι βασισμένο στην επιβίωση του Γιώργου Τσουκάλη στο ολοκαύτωμα της Δράκειας, που 115 ενήλικες άνδρες έχασαν τη ζωή τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ο Γιώργος Τσουκάλης, με καταγωγή απ’ το Σέσκλο Μαγνησίας, είχε βρεθεί στη Δράκεια τον Δεκέμβριο του 1943 για λόγους εργασίας. Αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς μαζί με τους Δρακειώτες και επέζησε από το εκτελεστικό απόσπασμα. Η σφαίρα τον βρήκε στη σπονδυλική στήλη, ενώ δεν βγήκε ποτέ απ’ το σώμα του, διότι θα διέτρεχε κίνδυνο αιμορραγίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς αύριο Τετάρτη 11 Μαΐου στις 7:30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος στα ΓΑΚ Μαγνησίας, φιλόλογος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης της Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) και η Αποστολία Χατζάκου, μέλος του πολιτιστικού συλλόγου της Δράκειας, ιστορικός.

Επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Γιάννης Τράντας, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τη δράση της εικαστικού και ερευνήτριας Μαρίας Ανδρομάχης Χατζηνικολάου, που είχε πραγματοποιηθεί στη Δράκεια στις 18 Δεκεμβρίου 2021, με τίτλο «Κόκκινη κλωστή σαν αίμα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου