ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μάιος των εκδηλώσεων στο Αθανασάκειο Μουσείο

ο-μάιος-των-εκδηλώσεων-στο-αθανασάκει-901099

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου συμμετέχει στον πανελλήνιο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, με καλεντάρι πλούσιων εκδηλώσεων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 18 Μαΐου, ώρες 10:00 – 11:00 στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου θα πραγματοποιηθεί με αφετηρία συγκεκριμένα εκθέματα θεματική περιήγηση για το ευρύ κοινό από τη μουσειοπαιδαγωγό της ΕΦΑ Μαγνησίας Ευμορφία Τσιαμάγκα με τίτλο «Πήλινα αγγεία: Ενας κόσμος από νερό και χώμα». Κατά την περιήγηση οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν σε επιλεγμένα αγγεία από τη μυκηναϊκή έως και την ελληνιστική περίοδο. Θα μελετήσουν την αναπαράσταση του κεραμικού κλιβάνου, θα γνωρίσουν τη διαδικασία κατασκευής πήλινων αγγείων, τη χρήση τους και τη διακόσμηση, όπου υπάρχει.

Την ίδια μέρα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου στις 10:00 οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Μαγνησίας Ιωάννα Μαμαλούδη, Μιχάλης Ανετάκης και Μαριάνθη Ραφτοπούλου θα παρουσιάσουν τον ψηφιακό χάρτη του αρχαιολογικού χώρου του λόφου της Γορίτσας. H παρουσίαση θα αξιοποιήσει τις αρχαιολογικές και γεωχωρικές πληροφορίες και θα προετοιμάσει τους συμμετέχοντες για την επίσκεψη σε δεύτερο χρόνο (στις 27.5) στον αρχαιολογικό χώρο της Γορίτσας.

Η δήλωση συμμετοχής στις ανωτέρω εκδηλώσεις είναι απαραίτητη και γίνεται αποκλειστικά και μόνο τηλεφωνικά. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΕΦΑ Μαγνησίας (https://filoiefamagvolos.wordpress.com/).

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Στο πλαίσιο του εορτασμού της πανελλήνιας δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» θα διοργανωθούν:

Την Πέμπτη 26 Μαΐου στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και ώρες 10:00 – 11:00 δύο περιηγήσεις για ενήλικο κοινό, με τίτλο «Στην αυλή του Μουσείου». Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα εκθέματα, που εκτίθενται στην αυλή του Μουσείου. Παράλληλα θα ακούσουν την ιστορία της ίδρυσης ενός εκ των παλαιοτέρων Μουσείων της χώρας Υπεύθυνη της εκδήλωσης είναι η Ευμορφία Τσιαμάγκα.

Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 12:00 στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Γορίτσας θα πραγματοποιηθεί θεματική περιήγηση με τίτλο «Περπατώντας στα μονοπάτια της αρχαίας πόλης της Γορίτσας». Η δράση απευθύνεται σε ευρύ κοινό. Σημείο συνάντησης θα είναι ο μεγάλος ανοιχτός χώρος στα ανατολικά του λόφου. Από εκεί θα ξεκινήσει μια διαδρομή, που θα περιλαμβάνει στάση στην πλατεία III, όπου υπάρχουν το «κυκλικό» κτίσμα, το «τετράγωνο» κτίσμα και ο αγωγός απορροής υδάτων και θα καταλήξει στην κορυφή του λόφου, όπου βρίσκεται η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Υπεύθυνοι της εκδήλωσης είναι η Ιωάννα Μαμαλούδη, ο Μιχάλης Ανετάκης και η Μαριάνθη Ραφτοπούλου.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 28 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί από τους υπεύθυνους αρχαιολόγους της ΕΦΑ Μαγνησίας περιήγηση – περίπατος σε αναδεδειγμένους αρχαιολογικούς χώρους των αρχαίων Φερών με θέμα «Ο τόπος μου. Από το παρόν στο παρελθόν». Νωρίτερα, θα γίνει σύντομη παρουσίαση ανάλογου εποπτικού υλικού στο δημαρχείο Ρήγα Φεραίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου