ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάγεψε η παράσταση για τον Θεόφιλο

μάγεψε-η-παράσταση-για-τον-θεόφιλο-901146

Μοναδική παράσταση απόλαυσε το κοινό το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο Πορφυρογένειο Πολιτιστικό Ιδρυμα Αγριάς.

Εξοχο σενάριο με μία καταπληκτική ερμηνεία δημιούργησαν μία πραγματική μυσταγωγία στο κατάμεστο θέατρο του Ιδρύματος.

Παρακολούθησε το κοινό τα βήματα του Θεόφιλου από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από τη Μυτιλήνη στη Σμύρνη, τον Βόλο και το Πήλιο για να πολεμήσει για την πατρίδα στον καιροσκοπικό, χαμένο πόλεμο του 1897.

Παρακολούθησε τα οράματά και το όνειρο που δεν ήταν άλλο από την αποτύπωση της πραγματικής ζωής μέσα από τη ζωγραφική του.

Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός, η φτώχεια, η καθημερινότητά του.

Η επιστροφή στη γενέτειρα Λέσβο και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη ήταν η μεγάλη αναγνώριση. Η ουσιαστική δικαίωση όμως είχε έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα, αφού ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Γουναρόπουλος που πέρασε για επαγγελματικούς λόγους από τον Βόλο μιλούσε με τα καλύτερα λόγια γι’αυτόν.

Η Κατερίνα Πορφυρογένη, ευχαριστώντας στην αρχή της εκδήλωσης τους φίλους του Ιδρύματος, αναφέρθηκε στη σχέση του Θεόφιλου με την περιοχή του Βόλου αλλά και την ανάδειξη του πιο ζωντανού έργου του από τον δικό μας αξέχαστο λαογράφο Κίτσο Μακρή.

Το κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου με την ερμηνεία του καταπληκτικού ηθοποιού Θοδωρή Προκοπίου επικοινωνεί απευθείας με τα έργα και τη ζωή του σπουδαίου καλλιτέχνη στον καμβά του οποίου βρήκαν μοναδική αποτύπωση ήρωες του 21 και πολλά άλλα ιστορικά πρόσωπα, Αθανάσιος Διάκος, Ρήγας Φεραίος, Παύλος Μελάς, Μεγαλέξανδρος.

«Η ιστορία είναι άνεμος που την καταλαβαίνεις όταν την ανασαίνεις».

Την τέχνη την απολαμβάνεις όταν τη ζεις πραγματικά. Και το παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα μαρτυρά πως το κοινό βίωσε ατόφια μεγάλη τέχνη.

Οι συντελεστές του έργου:

Ερμηνεία ο Θοδωρής Προκοπίου

Κείμενο Θανάσης Σκρουμπέλος

Σκηνοθεσία Νίκος Βερλέκης

Σκηνικά – κοστούμια Ανθή Σοφοκλέους

Μουσική επιμέλεια Δημήτρης Κοντογιάννης

Τεχνική υποστήριξη Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Αφίσα της παράστασης Ειρήνη Καλογερίδη

Επιμέλεια παράστασης Χριστίνα Σιώμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου