ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθήματα ελληνικού πολιτισμού

μαθήματα-ελληνικού-πολιτισμού-442073

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ολοκληρώθηκε προχθές ο εκπαιδευτικός κύκλος της δωρεάν διδασκαλίας μαθημάτων ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπές γυναίκες, που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Ο φετινός κύκλος ήταν ιδιαίτερα επιτυχής καθότι είχε ως βάση τη δημιουργική εμπειρία των τριών προηγούμενων ετών. Τα μαθήματα αυτά έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό μεταναστριών που ζουν μόνιμα στον Βόλο και την περιοχή μας, βρίσκοντας στο λύκειο μια φιλόξενη εστία εκπαίδευσης του ελληνικού πολιτισμού. Έτσι προχθές, με το τέλος της εκπαιδευτικής χρονιάς, σαν μια συντροφιά, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι, μαζί με μέλη του διοικητικού συμβουλίου, γεύτηκαν διαφορετικά πιάτα γευσιγνωσίας προερχόμενα από τις χώρες καταγωγής τους, τσούγκρισαν τα ποτήρια, τραγούδησαν σκοπούς του τόπου τους, ενώ παράλληλα πρόβαλαν σε εικόνες τις ομορφιές των πατρίδων τους.

Η ιδέα της διοργάνωσης μαθημάτων Ελληνικών για γυναίκες ομογενείς και αλλοδαπές που ζουν στον Βόλο, γεννήθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου πριν τέσσερα χρόνια, έχοντας υπόψη την προϊστορία του ΛΕΒ, σχετικά με το βασικό διαχρονικό καταστατικό στόχο, αναφορικά με την εκπαίδευση των γυναικών: Κυριακά Σχολεία -για τις άπορες δεσποινίδες και μητέρες, Εσπερινές Σχολές απόρων Μητέρων- και άλλες παρεμφερείς δράσεις που τέθηκαν στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα του λυκειακού θεσμού.

Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν φέτος τα μαθήματα στο ΛΕΒ προέρχονται από τις χώρες, Ρωσία, Ισπανία, Δανία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουζμπεκιστάν, Αλβανία και Σρι Λάνκα. Σχεδόν όλες βρίσκονται σ’ ένα ιδιαίτερο μορφωτικό επίπεδο καθότι πολλές έχουν σπουδάσει στη χώρα τους και γνωρίζουν αρκετά για τον ελληνικό πολιτισμό. Μάλιστα ορισμένες, δεν είναι οικονομικές μετανάστριες, αλλά ζουν στην πόλη μας παντρεμένες με βολιώτες συζύγους.

Τα μαθήματα, τα οποία παρέχονται δωρεάν, εκτός από μια συμβολική εγγραφή, πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα στον χώρο του λυκείου μετά από συνεννόηση με τις ενδιαφερόμενες, και έχουν διαχωριστεί σε αρχαρίων και προχωρημένων, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης τους στα Ελληνικά. Διδάσκουν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, συνέπεια και ζήλο τέσσερις μόνιμες εθελόντριες, συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων, οι: Βάσω Ακρίβου και Εφη Ρόππα, φιλόλογοι, και οι Γιασεμή Κουτσικού και Ελπινίκη Παναγιωτίδου, δασκάλες. Κατά καιρούς, όταν υπάρχουν άνδρες ενδιαφερόμενοι, το εκπαιδευτικό αυτό έργο ενισχύει, επίσης εθελοντικά, και ο φιλόλογος, συγγραφέας, Κώστας Ακρίβος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου