ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγνωστα ιστορικά τεκμήρια στο φως

αγνωστα-ιστορικά-τεκμήρια-στο-φως-438735

Ημερίδα με θέμα «Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821» στο Ξενία

Ημερίδα με θέμα «Η πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821» διοργανώνεται το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στον κήπο του ξενοδοχείου Ξενία.

Οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι Εγγλεζονήσι, Ιωνες, Μνήμες Προσφύγων και η Ενωση Ποντίων Μαγνησίας, λαμβάνοντας και τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο για την αντιμετώπιση του κορονοιού, διοργανώνουν την ημερίδα που στόχο έχει να προβάλει στο ευρύ κοινό τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, που δεν είναι, δυστυχώς γνωστός στους περισσότερους, ούτε καν αναφέρεται στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας.

Εξι διακεκριμένοι επιστήμονες κι ερευνητές με τις εισηγήσεις τους θα αναδείξουν τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Ομιλητές είναι οι: Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς, Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, Βλάσης Αγτζίδης, Αρχοντία Παπαδοπούλου και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης. Την ημερίδα θα συντονίσει ο Πασχάλης Δήμου, διευθυντής του 30ού Δημοτικού Σχολείου Βόλου και ταμίας της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας Ιωνες.

Η Μικρά Ασία στη Χάρτα

Ο δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος είναι γιατρός, ιστορικός της Ιατρικής και ασχολείται ιδιαίτερα με την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και τους ιατρούς της αρχαιότητας Ιπποκράτη και Γαληνό.

Είναι πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα και έχει διοργανώσει επτά διεθνή Συνέδρια για τον Ρήγα Βελεστινλή και τη γενέτειρά του, εκδίδοντας παράλληλα τους τόμους των Πρακτικών τους.

Επιμελήθηκε την ολοκληρωμένη για πρώτη φορά έκδοση Απάντων των έργων του Ρήγα το 2007 με ευρετήρια και σχόλια. Έχει εκδώσει το Σύνταγμα του Ρήγα σε δέκα γλώσσες, Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές. Επίσης έχει παρουσιάσει τις τρεις σημαντικότερες έρευνες των τελευταίων δεκαετιών για τον Ρήγα.

Τελευταία βιβλία του: «Ρήγας Βελεστινλής και το στρατηγικό σχέδιο της επανάστασής του» και «Μελέτες για τον Ρήγα Βελεστινλή. 30 χρόνια (1990-2020)». Το θέμα της εισήγησής του είναι: «Η Μικρά Ασία στη Χάρτα (1797) της Ελλάδας του Ρήγα Βελεστινλή».

Συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας – Σταθαράς γεννήθηκε το 1935 στα πρώτα προσφυγικά σπίτια της Νέας Ιωνίας από γονείς Μικρασιάτες. Υπηρέτησε επί 38 χρόνια στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και επί 19 χρόνια κατείχε τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ίωνες». Οι αφηγήσεις της μητέρας του και των άλλων Μικρασιατών για τη Μεγάλη Τραγωδία και Προσφυγιά του΄22 και τα βιώματά του στη Νέα Ιωνία επέδρασαν , ώστε να ασχοληθεί, κυρίως, με μικρασιατικά θέματα και θέματα Τοπικής Ιστορίας και φυσιολατρικά. Έχει εκδώσει 20 βιβλία.

Το θέμα της εισήγησής του είναι: «Η συμβολή του Μικρασιάτικου Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821».

Ειδικότερα στην εισήγησή του παρουσιάζεται ο βαρύς φόρος αίματος που πλήρωνε ο Μικρασιάτικος Ελληνισμός, ύστερα από κάθε ήττα του τουρκικού στρατού ή του στόλου.

Γυναικείες φυσιογνωμίες

Η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς Μικρασιάτες. Τελείωσε το Αρχαιολογικό τμήμα του Αριστοτελείου και από το 1975 ως 2007 υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση.

Εξέδωσε τα βιβλία: 1983 «Η Σκύρος του χθες και του σήμερα», 1996 «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο νεκροταφείο του Βόλου» Α’ τόμος.

2001 «Ο Πηλιορείτης γιατρός Κώστας Στέλλος», «Το ξεχασμένο μοναστήρι του Αη Ταξιάρχη στην Πάλτση Αργαλαστής», «Η Πολιτεία των Γερόντων», «Από τον παππού στον εγγονό» τιμήθηκε με Α’ έπαινο από την Εστία Νέας Σμύρνης. Συμμετείχε στη συγγραφή των βιβλίων «Το Μαγικό Βουνό» 1995, «Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου» 2007 και «Γιατί φοβόμαστε τη γρίπη» 2009.

Εχει λάβει μέρος σε διεθνή συνέδρια και ημερίδες. Αρθρογραφεί σε περιοδικά της Μαγνησίας, της Φωκίδας και στον τοπικό τύπο επί 2 χρόνια με τίτλο «Στους δρόμους της Νέας Ιωνίας του 1960».

Το θέμα της εισήγησής της είναι: «Μουρούζη Υψηλάντη Μαρία, Χατζηκώστα Πανωραία. Δύο γυναικείες. Δύο γυναικείες φυσιογνωμίες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821». Στη συγκεκριμένη εισήγηση θα αναδειχθούν ιδιαίτερα στοιχεία από τη ζωή, τη δράση και την ανιδιοτελή προσφορά αυτών των γυναικών στην επαναστατημένη Ελλάδα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Αγνωστα στοιχεία της Επανάστασης

Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι ιστορικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικός.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συγγραφή της ιστορίας των Ελλήνων του παρευξείνιου χώρου (1995). Επίσης το βιβλίο του «Μικρά Ασία. Ένας οδυνηρός μετασχηματισμός» πήρε το Α’ βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης (2016). Εχει δημοσιεύσει περί τα 17 βιβλία (μονογραφίες και επιμέλειες) και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις.

Από το ‘87 αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης, έχει συμμετάσχει επίσης σε επιστημονικά συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στην εισήγησή του θα παρουσιαστούν στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Επανάσταση του 1821 παρότι έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό, εν τούτοις διάφορες παράμετροι που σχετίζονται με το ιδεολογικό, κοινωνικό αλλά και γεωγραφικό πλαίσιο, παραμένουν ακόμα άγνωστοι.

Μικρασιάτες στην Παλιγγενεσία

Η Αρχοντία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στον Πειραιά, μεγάλωσε και κατοικεί στη Νίκαια και είναι Μικρασιάτισσα της τρίτης γενιάς.

Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας και του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ασχολείται με την ιστορική έρευνα και δημοσιεύει ιστορικά, λογοτεχνικά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά άρθρα σ’ εφημερίδες και περιοδικά και παράλληλα έχει δημοσιεύσει βιβλία της.

Είναι πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μ. Ασίας, Ιστορικός – Φιλόλογος και πρώην διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαύδευσης Πειραιά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, όπου έχει διατελέσει, για 20 χρόνια, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της. Για μια δεκαετία υπήρξε μέλος των Δ.Σ. της Διασωματειακής Ένωσης του Εθνικού Μουσείου Ελληνισμού της Ανατολής. Είναι δημοτική σύμβουλος του Δήμου Νικαίας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Το θέμα της εισήγησής της είναι : «Η συμμετοχή των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής στην Παλιγγενεσία του 1821».

Καππαδόκες στην Επανάσταση

Ο Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης είναι μικρασιατικής καταγωγής κι έχει γεννηθεί στο Βόλο. Σπούδασε Φιλολογία, Ιστορία και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλολογίας (1975) και Θεολογίας-Εκκλησιαστικής Ιστορίας (1985) του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπηρέτησε ως υφηγητής και Επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής, Τομέας Ιστορίας, του Α.Π.Θ.. Το 1998 εκλέχτηκε στην έδρα της Ιστορίας του Ελληνισμού.

Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά κι έχει επιμεληθεί δώδεκα τουλάχιστον επιστημονικούς τόμους καθώς επίσης και τόμους της Βαλκανικής βιβλιογραφίας.

Το θέμα της εισήγησής του είναι: «Η συμβολή των Καππαδοκών στην Επανάσταση του 1821». Κατά την διάρκεια του Αγώνος του 1821 εκατοντάδες Καππαδοκών έφθασαν στον επαναστατημένο Μοριά και πολέμησαν στο πλευρό οπλαρχηγών του. Στα αρχεία του Αγώνος φέρονται ως Καραμανλήδες, Καππαδόκες και Ανατολίτες.

Οι διοργανωτές

«Τελειώνοντας θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ο αγώνας του ελληνικού έθνους για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού δεν άφησε ασυγκίνητους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας όταν έμαθαν την είδηση του ξεσηκωμού του Γένους είχαν σπουδαία κι ενεργή συμμετοχή στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821.

Θεωρούμε χρέος μας και ελάχιστο φόρο τιμής να μην επιτρέψουμε τη λήθη και να διατηρήσουμε τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις αξίες των προγόνων μας από τις αλησμόνητες πατρίδες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν πρέπει να ξεχνούμε. Η λήθη είναι ο χειρότερος εχθρός της Ιστορίας, γι’ αυτό και μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της ημερίδας.

Παρακαλούνται οι παρευρισκόμενοι να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου