ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάγεψε το κοινό η Εστουδιαντίνα πρόσφατα στο Βελεστίνο

μάγεψε-το-κοινό-η-εστουδιαντίνα-πρόσφ-435731

Συναυλία γεμάτη Ελλάδα

Κάτω από τον έναστρο ουρανό, που φώτιζε με τα τραγούδια της η Εστουδιαντίνα, Βελεστινιώτες όλων των ηλικιών σιγοτραγούδησαν στα προπύλαια του σταδίου τα λόγια μεγάλων Ελλήνων ποιητών και δημιουργών, παρακολουθώντας πολύτιμο μάθημα ιστορίας από το παρελθόν για το μέλλον.

Η μουσική, από τις ύψιστες τέχνες, μπορεί να προσφέρει ισχυρή διέξοδο, ειδικά όταν μεταφέρει τόσα ηχοχρώματα και συμπυκνωμένα μηνύματα.

Η παράσταση «Ανεμος Λευτεριάς», που εντασσόταν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου, παρουσιάστηκε μία ημέρα μετά την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, οπότε κάθε αναφορά σε εκείνον είχε επιπλέον συγκινησιακή φόρτιση και χειροκρότημα από τον κόσμο. Μαζί του όμως παρέλασαν μέσω της σκηνογραφίας και των τραγουδιών και άλλα ιερά τέρατα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως οι Χατζιδάκις, Μαρκόπουλος, Κουγιουμτζής, Λάγιος, Ξαρχάκος, Ξυλούρης και Σαββόπουλος, πλάι στην ελληνική παράδοση.

Ο συγκλονιστικός Θωμάς Κοροβίνης είχε αναλάβει τα κείμενα και την αφήγηση, εξιστορώντας τους μεγάλους ήρωες του 1821, με πρώτο τον Εθνομάρτυρα Ρήγα, τον Μακρυγιάννη, τον Καραϊσκάκη, την Μπουμπουλίνα, κάνοντας αναφορές και στην αρχαιότητα, τον Παπαδιαμάντη, τον Παλαμά.

Μαζί του και ο γνώριμος σε όλους Σπύρος Μαβίδης, με τους Θάνο Ματζίλη και Σοφία Παπάζογλου να ερμηνεύουν μοναδικά.

Οι παριστάμενοι βίωσαν ξανά την ιστορική περίοδο από την Επανάσταση 1821 έως το σήμερα. Εναν συνεχή αγώνα από έναν πολλαπλά δοκιμαζόμενο λαό. Παγκόσμιοι Πόλεμοι, Μικρασιατική Καταστροφή, Δικτατορία. Διαρκής πάλη απέναντι σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς εχθρούς.

Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας ανήκει πλέον σε όλη την Ελλάδα, με το δοξαστικό πολυθέαμα να ετοιμάζεται να ταξιδέψει στη χώρα.

Ο διευθυντής της ορχήστρας Ανδρέας Κατσιγιάννης ευχαρίστησε από σκηνής τον κόσμο κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον «δικό μας» Σταύρο Κουσκουρίδα, «έναν από τους σπουδαιότερους κλαρινίστες που έβγαλε ποτέ η χώρα» όπως σημείωσε.

Ευχαριστίες απηύθυνε, παράλληλα, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, σημειώνοντας πως «τέτοιες ποιοτικές βραδιές αξίζουν στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή».

Συμμετείχαν οι μουσικοί Ανδρέας Κατσιγιάννης, σαντούρι – καλλιτεχνική διεύθυνση, Σταύρος Κουσκουρίδας, κλαρίνο, Φίλιππος Ρέτσιος, μπάσο, Δημήτρης Νάσιος, κιθάρα, Δημήτρης Γκαβαρδίνας, κρουστά, Σωτήρης Μαργώνης, βιολί και Κώστας Γεδίκης, μπουζούκι – λαούτο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου