ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οχι» λέει το ΚΣΝΜ στο αίτημα στέγασης του αιθρίου του Ζαππείου

οχι-λέει-το-κσνμ-στο-αίτημα-στέγασης-424410

Στο χαρακτηριστικό περιστύλιό του έχουν φιλοξενηθεί μερικές από τις σπουδαιότερες διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις και έχουν φωτογραφηθεί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Τη χαρακτηριστική όψη του θέλησε να αλλάξει η διαχειρίστρια του Ζαππείου, Εταιρεία Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, στεγάζοντάς το, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της Εταιρείας να στεγάσει το αίθριο του Ζαππείου με κινητή κατασκευή, προκειμένου να το προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες και να το αξιοποιήσει για εκδηλώσεις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Η απόπειρα και το 2005 και χτες, Πέμπτη, είχε την ίδια τύχη, με το ΚΣΝΜ να είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα στην πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη που κατατέθηκε από την Εταιρεία διατυπώθηκαν δύο προτάσεις για θολωτή ή κωνική κάλυψη του αιθρίου, που και οι δύο απορρίφθηκαν.

«Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της μη έγκρισης της προκαταρκτικής μελέτης διότι οι προτεινόμενες κατασκευές ενέχουν κινδύνους στατικούς και αισθητικούς για το μνημείο και επιφέρουν άμεση βλάβη σε αυτό» αποφάνθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου.

«Το Ζάππειο είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία. Χρησιμοποιήθηκε για την Ελληνική Προεδρία του 2003, για την Ελληνική Προεδρία του πρώτου εξαμήνου του 2014 και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επομένως γιατί πρέπει να αλλοιώσουμε την εικόνα του;» παρατήρησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη.

«Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος, της καταπολέμησης της σπατάλης. Γιατί να στεγάσουμε το αίθριο όταν στην Αθήνα βρέχει 40 μέρες το χρόνο;» πρόσθεσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης.

Το Ζάππειο Μέγαρο φέρει την υπογραφή του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν. Η αρχιτεκτονική του ακολουθεί το νεοκλασικό ύφος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου