ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ: Κοινωνική προσφορά η τέχνη

ευανθια-ρεμπουτσικα-κοινωνική-προσφ-421978

Η αγαπημένη δημιουργός μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη σημερινή συναυλία για το Γηροκομείο Βόλου

Συναυλία αγάπης με την Ευανθία Ρεμπούτσικα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 12 Ιουλίου στις 21:00 στο ανοιχτό θέατρο του Πολυχώρου Εκπαίδευσης «Αξιον εστί», που βρίσκεται στην Αλλη Μεριά. «Η παράσταση αρχίζει» με ονειρικές μουσικές πινελιές, που προσφέρονται με αγάπη για τη στήριξη του Γηροκομείου Βόλου, αγγίζοντας παράλληλα τις καρδιές των φιλόμουσων της περιοχής μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρωταγωνίστρια της αποψινής μουσικής πανδαισίας, υπογραμμίζει ότι «σε καιρούς κρίσης, το να δημιουργείς από την καρδιά σου αληθινά πράγματα, είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει, να αλλάξει και το τοπίο».

Ενθερμη υποστηρίκτρια της κοινωνικής προσφοράς, η διακεκριμένη δημιουργός αναφέρει ότι «ο πολιτισμός, η τέχνη και η κοινωνική προσφορά είναι τρεις ανεξάρτητες έννοιες, αλλά όταν υπάρχει συνεργασία στην τέχνη για ένα σοβαρό σκοπό τότε υπάρχει κοινωνική προσφορά». Κάθε μουσική πινελιά είναι καρπός έμπνευσης και μια εξομολόγηση καρδιάς, με οδηγό τη γλώσσα της μουσικής και αποδέκτες όσους μοιράζονται ανάλογα συναισθήματα και σκέψεις.

Η παράσταση αρχίζει με διάθεση ονειρική, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη το χαμόγελο;

Εκείνο που προσπαθώ κάθε φορά είναι να μιλήσουμε στον κόσμο με τη γλώσσα της μουσικής. Να γίνουν οι νότες λέξεις και οι μελωδίες τα λόγια που θα αγγίξουν την καρδιά. Είμαστε μια ζωηρή μπάντα με χαρά, παλμό, κίνηση και στόχος μας είναι να ξεσηκώσουμε τον κόσμο και να συμμετέχει στη γιορτή μας. Να συμμετέχει μέσα από τη μουσική, μέσα από το ρυθμό της και τα συναισθήματα που γεννούν οι μελωδίες.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα δημιουργό να ανακαλύψει αχτίδες φωτός, πηγή έμπνευσης, δηλαδή, στο γκρίζο τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας της κρίσης;

Η έμπνευση είναι πάντα εκεί και στα εύκολα και στα δύσκολα. Ισως θα τολμούσα να πω πως πολλές φορές είναι εντονότερη σε δύσκολες συνθήκες. Αλλωστε νομίζω πως στη δύσκολη εποχή που ζούμε θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τι πρέπει να αναθεωρήσουμε και τι να κρατήσουμε για να ζήσουμε καλύτερα ανακαλύπτοντας χαμένες αξίες. Σε καιρούς κρίσης, το να δημιουργείς από την καρδιά σου αληθινά πράγματα είναι πολύ σημαντικό και μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει και το τοπίο.

Οι μουσικές σας συνθέσεις, έχουν στο σύνολό τους άρωμα Ελλάδας, παραδοσιακές καταβολές, αλλά και έντονα κλασικές πινελιές. Οι ρίζες και τα ακούσματα των παιδικών σας χρόνων, ξετυλίγονται με νότες στην παλέτα της μουσικής σας έκφρασης;

Οταν μεγαλώνει κάποιος σε ένα σπίτι με ένα πατέρα βυζαντινό μουσικό και από μικρός τον ακούει να ψέλνει και τα τραγουδάει σίγουρα επηρεάζεται. Επίσης, μεγάλωσα μέσα σ’ ένα κινηματογράφο και μετά έφτιαχνα τις δικές μου εικόνες μέσα από ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές και αυθόρμητα άρχισα να τις ντύνω μουσικά. Απ’ τη μια μεριά οι κλασικές μου σπουδές πάνω στο βιολί και απ’ την άλλη τα βιώματά μου, μου δημιούργησαν ένα δικό μου τρόπο να εκφράζω τα συναισθήματα και τις σκέψεις μου.

Με ποια συναισθήματα έρχεστε στο Βόλο, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τη στήριξη του Γηροκομείου; Ο πολιτισμός, η τέχνη και η κοινωνική προσφορά είναι έννοιες σύμφυτες και ταυτόσημες;

Στα δύσκολα ένα από τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας είναι οι ηλικιωμένοι κι αν μπορώ να κάνω κάτι λίγο με τη μουσική μου, μακάρι να το δω να γίνεται. Ο πολιτισμός, η τέχνη και η κοινωνική προσφορά είναι τρεις ανεξάρτητες έννοιες, αλλά όταν υπάρχει συνεργασία στην τέχνη για ένα σοβαρό σκοπό τότε υπάρχει κοινωνική προσφορά.

Ποια μουσικά μοτίβα θα απολαύσουν απόψε οι φιλόμουσοι του Βόλου;

Είμαστε μια μπάντα από εξαιρετικούς μουσικούς, με τους οποίους βρισκόμαστε χρόνια στη σκηνή. Από τον ήχο του πιάνου του Ανδρέα Συμβουλόπουλου στον ήχο από το κανονάκι που παίζει ο Πάνος Δημητρακόπουλος, την άρπα του Θοδωρή Ματούλα, το ακορντεόν του Πλούταρχου Ρεμπούτσικα μαζί με το κόντρα μπάσο του Βαγγέλη Τζάτσου, τα τύμπανα του Νίκου Παπαβρανούση και εγώ με το βιολί μου. Είμαστε όλοι πρωταγωνιστές, με το παίξιμό μας και τους αυτοσχεδιασμούς μας δίνουμε το χρώμα αυτής της μουσικής παράστασης. Τα τραγούδια που παίζουμε κινούνται πάνω στα χρώματα της Δύσης και της Ανατολής. Το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης είναι ορχηστρική μουσική από το «Αστέρι κι η ευχή», την «Πολίτικη Κουζίνα», το «Babam ve Oglum» μέχρι την τελευταία μου δουλειά από τη θεατρική παράσταση «Συρανό ντε Μπερζεράκ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου