ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβατήριο ελληνικού πολιτισμού

διαβατήριο-ελληνικού-πολιτισμού-420352

Μουσική του βραβευμένου Βολιώτη συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου στην παράσταση «The Thread»

Εμβληματική παράσταση διαβατήριο του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο χαρακτηρίζεται το «The Thread», που φέρει τη συνθετική σφραγίδα του διεθνούς φήμης Βολιώτη δημιουργού Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Μετά την επιτυχημένη παγκόσμια πρώτη στη Μέκκα του χορού, το Sadler’s Wells του Λονδίνου, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το Σάββατο 24 Αυγούστου σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η πρωτότυπη μουσική ανήκει στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ενώ τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει ο Ράσελ Μάλιφαντ. Τα κοστούμια είναι της σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου και οι φωτισμοί του Μάικλ Χαλς.

Η παράσταση βασίζεται στον διάλογο του παρελθόντος με το παρόν. Από τη μία οι παραδοσιακοί ελληνικοί χοροί και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που αντιπροσωπεύει την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ Βολιώτης συνθέτης δήλωσε σχετικά: «Πάντα έδινα και δίνω την πρώτη θέση στη μνήμη. Οποιος κατορθώνει να εμβαθύνει όσο το δυνατόν περισσότερο στον χώρο που ονομάζουμε μνήμη τόσο δύναται να εκτοξευθεί στο μέλλον με εντυπωσιακή συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Με άλλα λόγια, όσο ένας άνθρωπος ή ένα λαός γνωρίζει το παρελθόν του και την ιστορία του, τότε μπορεί να ενεργήσει θετικά για το παρόν και για το μέλλον. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που προέρχομαι από έναν τόπο που μέσα από τα βάθη των αιώνων δεν στερήθηκε ποτέ πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου.

Γνωρίζοντας όσο τίποτα άλλο τη δύναμη της μουσικής ως θεία δύναμη που προϋπήρχε του ανθρώπου και συνδυάζοντάς τη με μία αρχέγονη ανθρώπινη έκφραση που είναι ο χορός, ήταν το βασικό ερέθισμα που με έκανε να ασχοληθώ με αυτό το εγχείρημα. Την συνύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων του πολιτιστικού θησαυρού του τόπου μου, σήμερα. Μία ολιστική προσέγγιση της εξέλιξης του ανθρώπου. Αυτό το έργο είναι σαν μια ανασκαφή στο παρελθόν και συγχρόνως στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου