ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Γιάννης Βούρος απαντά στην κριτική που δέχθηκε η διεύθυνση του ΚΘΒΕ

ο-γιάννης-βούρος-απαντά-στην-κριτική-π-420023

Απαντήσεις σε θέματα για τα οποία η διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος δέχθηκε “σκληρή” κριτική, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, έδωσε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου, Γιάννης Βούρος, καθώς, όπως είπε, δεν θα ήθελε οι χαμηλοί τόνοι και η σιωπή που κράτησε όλο αυτό το διάστημα να εκληφθούν ως αδυναμία.

Ο κ. Βούρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρία ζητήματα για τα οποία επικρίθηκε έντονα: στην αναβολή παραστάσεων παραγωγών του Θεάτρου σε σταθμούς της καλοκαιρινής του περιοδείας, στην δυστοκία εκταμίευσης επιχορηγήσεων και τις μισθολογικές εκκρεμότητες και στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση.

Απαντώντας στην “οργισμένη αντίδραση” της δημάρχου Καβάλας, Δήματρας Τσανάκα, σχετικά με ακύρωση των παραστάσεων του ΚΘΒΕ (“Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων”) στο φεστιβάλ του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, έκανε λόγο για άδικη επίθεση που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς, ενδεχομένως μικροκομματικούς, και τόνισε ότι, έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης για βιωσιμότητα και μακροβιότητα του οργανισμού, οφείλει να προστατέψει το θέατρο και τους εργαζομένους του σε βάθος χρόνου, μέσα στις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες, και όχι την “βιτρίνα” του στο φεστιβάλ.

“Αντί να επικοινωνήσει μαζί μου και να ρωτήσει που οφείλεται η αναβολή των παραστάσεων, προτίμησε να χαϊδεύει τα αυτιά του κοινού της” είπε ο κ.Βούρος και εξήγησε ότι τελικά βρέθηκαν νέες ημερομηνίες τόσο για το φεστιβάλ των Φιλίππων όσο και του Δίου (τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου, αντίστοιχα).

Σε ότι αφορά την εντολή να αποκατασταθούν οι μισθολογικές εκκρεμότητες των εργαζομένων, προκειμένου να εκταμιευτούν οι επιχορηγήσεις, εξήγησε ότι ο ίδιος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται τα θέματα των εργαζομένων, ωστόσο, όταν οι επιχορηγήσεις δίνονται τμηματικά σε τράπεζες, χωρίς να μπαίνουν στο ταμείο του Θεάτρου, τη στιγμή που τρέχουν οι παραγωγές, θα ήταν προτιμότερο να αφήνουν στη διεύθυνση να διαχειριστεί τον προγραμματισμό του θεάτρου, όπως γνωρίζει.

Τέλος, για τις ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος του ΚΘΒΕ (από επιτροπές εργαζομένων, τις οποίες ωστόσο δεν αναγνώρισε κανένα από τα δύο σωματεία), που αφήνουν σοβαρές υποψίες για κακοδιαχείριση, υποστήριξε ότι στους ελέγχους που έγιναν δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο, ενώ την ίδια τύχη θα έχουν και άλλες δύο έρευνες από τον εισαγγελέα που αφορούν τις δαπάνες για την διαφήμιση του Θεάτρου και τις συμβάσεις του προσωπικού. “Αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός” είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βούρος αναφέρθηκε και στο “μεγάλο αγκάθι” της μη ύπαρξης διοικητικού συμβουλίου, που αφήνει τον οργανισμό χωρίς καμία υποστήριξη, ενώ σε ότι αφορά το φεστιβάλ της Επιδαύρου, είπε ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να πραγματοποιηθούν κανονικά οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ.

Σημειώνεται ότι εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, το Θέατρο ακύρωσε τις προγραμματισμένες για τον Ιούλιο παραστάσεις «Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων», στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στο Αρχαίο Θέατρο Δίου (οι οποίες γίνονται προς αντικατάσταση στο θέατρο Δάσους), καθώς και η περιοδεία του “Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη” (έγινε προς αντικατάσταση στο θέατρο Κήπου και θα συνεχιστεί στο Βασιλικό Θέατρο).

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου