ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δυναμική κινητοποίηση καλλιτεχνών

δυναμική-κινητοποίηση-καλλιτεχνών-607615

Ζητούν την ενίσχυση του συνόλου των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης

Την ενίσχυση του συνόλου των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης διεκδικεί η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τους μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς, χορευτές και συνολικά όλους τους εργαζομένους στον πολιτισμό στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των σωματείων και των φορέων σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

«Με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, τα μουσικά μας όργανα, τα τραγούδια μας και τα δρώμενά μας στέλνουμε το δικό μας μήνυμα. Η διάλυση κάθε δικαιώματός μας δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει δώσει το επίδομα από το μητρώο καλλιτεχνών για Μάρτη-Απρίλη , αφήνοντας στο έλεος χιλιάδες συναδέλφους αυτόν τον μήνα, μέσα στο Πάσχα», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για «άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο των μουσικών», καθώς αποκλείεται η μουσική στα καταστήματα της εστίασης. «Η ανακοίνωση είναι το λιγότερο κοροϊδία για τον κλάδο. Οι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν κοντά έναν χρόνο. Ηταν το κερασάκι στην τούρτα σε όλα τα υπόλοιπα!

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι οι χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν, ενώ κάποιοι χώροι, όπως οι τηλεοπτικές εκπομπές, δεν σταμάτησαν καθόλου. Το μεγάλο ερώτημα είναι με τι υγειονομικούς και εργασιακούς όρους θα γίνει αυτό», επισημαίνεται από την Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου.

Τα κοινά αιτήματα που προτάσσουν οι καλλιτέχνες είναι: «Να δοθεί το επίδομα εδώ και τώρα. Να ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων στην τέχνη στην επιδότηση καθώς και οι κατηγορίες συναδέλφων που βγήκαν εκτός, αλλά και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ που για λίγες μέρες επιδότησης χάνουν το επίδομα. Αμεση απόκτηση της ασφαλιστικής ικανότητας με βεβαίωση από το Εργάνη για όσους επιδοτήθηκαν το 2020.

Να δοθεί επιδότηση ενοικίου σε όλες τις κατηγορίες επιδοτούμενων.

Να δοθεί η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν να κρατήσουν σε αναστολή το προσωπικό της επιχείρησης που δεν θα εργαστεί. Να επιτραπεί η ζωντανή μουσική στους χώρους εστίασης. Να δοθεί το εποχικό βοήθημα του 2021 σε όλους τους εργαζόμενους μουσικούς».

Παράλληλα, οι καλλιτέχνες ζητούν: «Να επιδοτηθούν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως μουσικοί (ισχύει και σε άλλες ειδικότητες της τέχνης) και εργάζονται με ΤΠΥ. Υποχρεωτικά πολλοί εργαζόμενοι για να δουλέψουν πρέπει να έχουν ΤΠΥ, κυρίως για συναυλίες, ηχογραφήσεις, πανηγύρια κ.α. Να διαγραφούν χρέη σε φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν. Μέτρα στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου μας. Για μικρά ωδεία, στούντιο ηχογραφήσεων, μικρά νυχτερινά μαγαζιά και μουσικές σκηνές με καθαρά κέρδη μέχρι 15.000 ευρώ το 2019».

Πολλά τα ζητήματα που ταλανίζουν τον καλλιτεχνικό κλάδο, που ζητεί «να ανοίξουν όλοι οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, ωδεία, σχολές θεάτρου, χορού, εικαστικά εργαστήρια με υγειονομικά πρωτόκολλα», υπογραμμίζοντας ότι: «Είναι δικαίωμα όλων των μαθητών η αισθητική αγωγή και η καλλιτεχνική παιδεία. Οχι κατάργηση αλλά κατοχύρωση μαθημάτων τέχνης (εργαστηριακά) σε όλες τις τάξεις, σε όλα τα σχολεία. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών».

Τέλος, οι καλλιτέχνες διεκδικούν: «Επέκταση της επιδότησης κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Ακόμα και αν ανοίξουν για το καλοκαίρι οι χώροι εργασίας μας, σίγουρα το μεγαλύτερο κομμάτι των ηθοποιών, των μουσικών που εργάζονταν πριν την πανδημία δεν θα εργαστεί. Οσοι το καταφέρουν, θα δουλέψουν με μικρότερες αμοιβές και για μικρότερα διαστήματα.

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου. Συλλογική σύμβαση εργασίας σε κάθε χώρο και επαναφορά της υποχρεωτικότητάς της. Δεν θα επιτρέψουμε το ρολόι της κοινωνίας μας να γυρίσει έναν αιώνα πίσω».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου