ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μακρά λίστα του βραβείου Booker 2015

η-μακρά-λίστα-του-βραβείου-booker-2015-399491

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη 29 Ιουλίου η μακρά λίστα των δεκατριών μυθιστορημάτων που είναι υποψήφια για το βραβείο Booker 2015, τη σημαντικότερη ετήσια λογοτεχνική διάκριση στον αγγλόφωνο κόσμο.

Πρόεδρος της εφετινής επιτροπής είναι ο ομότιμος καθηγητής Αγγλικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον Μάικλ Γουντ.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο μπορούν να διεκδικήσουν συγγραφείς που, ανεξαρτήτως της εθνικότητάς τους, γράφουν στην αγγλική γλώσσα και εκδίδουν τα βιβλία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με άλλα λόγια, βασικώς, οι αμερικανοί συγγραφείς…
Η εφετινή μακρά λίστα είναι, όπως σημείωσε η επιτροπή, εντυπωσιακά πολυεθνική: τρεις συγγραφείς από τη Μεγάλη Βρετανία, πέντε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (αν και η Λέιλα Λαλάμι έχει γεννηθεί στο Ραμπάτ και είναι μαροκινής καταγωγής), μία από την Ιρλανδία, μία από τη Νέα Ζηλανδία (Άννα Σμέιλ), μία από την Ινδία (Ανουράντα Ρόι), ένας από τη Νιγηρία (Τσιγκόζι Ομπιόμα) και ένας από τη Τζαμάικα.
Ο τελευταίος, ονόματι Μάρλον Τζέιμς, είναι ο πρώτος Τζαμαϊκανός στην ιστορία που διεκδικεί το βραβείο.
Στη μακρά λίστα ξεχωρίζουν η Ιρλανδέζα Αν Ενράιτ με το «The Green Road» (Jonathan Cape) που είχε αποσπάσει το βραβείο Booker το 2007 για το μυθιστόρημά της «Η συγκέντρωση» (Καστανιώτης) και το «Lila» (Virago) της Αμερικανίδας Μέριλιν Ρόμπινσονη οποία ήταν δύο φορές, το 2011 και το 2013, υποψήφια στη βραχεία λίστα για το Διεθνές Βραβείο Booker (τα μυθιστορήματά της «Γκίλιαντ: τόπος της μαρτυρίας» και «Στο σπίτι» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Εν πλω»).
Κανείς, ασφαλώς, δεν μπορεί να παραβλέψει την Αμερικανίδα Αν Τάιλερ και το «A Spool of Blue Thread» (Chatto & Windus). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το μυθιστόρημα «A Little Life» (Picador) της Χάνια Γιαναγκιχάρα που έχει συζητηθεί αρκετά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και είχε μεγάλη κριτική αποδοχή.
Στη μακρά λίστα συγκαταλέγονται, επίσης, δύο βρετανοί συγγραφείς που έχουν διεκδικήσει παλαιότερα το βραβείο Booker από βραχείες λίστες: ο Άγγλος Τομ Μακάρθι για το «Satin Island» (Jonathan Cape) και ο γεννημένος στη Γλασκόβη Άντριου Ο’ Χέιγκαν για το «The Illuminations» (Faber & Faber) – τον πρώτο παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό οι εκδόσεις «Πάπυρος» ενώ τέσσερα βιβλία του δεύτερου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Πόλις».
Η μακρά λίστα αναλυτικά:
  • Μπιλ Κλεγκ (ΗΠΑ) – Did You Ever Have a Family (Jonathan Cape)
  • Αν Ενράιτ (Ιρλανδία) – The Green Road (Jonathan Cape)
  • Μάρλον Τζέιμς (Τζαμάικα) – A Brief History of Seven Killings (Oneworld Publications)
  • Λέιλα Λαλάμι (ΗΠΑ) – The Moor’s Account (Periscope, Garnet Publishing)
  • Τομ Μακάρθι (Ηνωμένο Βασίλειο) – Satin Island (Jonathan Cape)
  • Τσιγκόζι Ομπιόμα (Νιγηρία) – The Fishermen (ONE, Pushkin Press)
  • Άντριου Ο’ Χέιγκαν (Ηνωμένο Βασίλειο) – The Illuminations (Faber & Faber)
  • Μέριλιν Ρόμπινσον (ΗΠΑ) – Lila (Virago)
  • Ανουράντα Ρόι (Ινδία) – Sleeping on Jupiter (MacLehose Press, Quercus)
  • Σαντζίβ Σαχότα (Ηνωμένο Βασίλειο) – The Year of the Runaways (Picador)
  • Άννα Σμέιλ (Νέα Ζηλανδία) – The Chimes (Sceptre)
  • Αν Τάιλερ (ΗΠΑ) – A Spool of Blue Thread (Chatto & Windus)
  • Χάνια Γιαναγκιχάρα (ΗΠΑ) – A Little Life (Picador)
* Η βραχεία λίστα των έξι μυθιστορημάτων που θα διεκδικήσουν, στην τελική ευθεία, το βραβείο Booker ανακοινώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου