ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βολιώτικη συμμετοχή στην πορεία των αφηγήσεων

βολιώτικη-συμμετοχή-στην-πορεία-των-α-394443

Μία βολιώτικη συμμετοχή ξεχωρίζει στη γαλλική εθελοντική πορεία των αφηγητών. Πρόκειται για τον ιστορητή, παιδαγωγό και συγγραφέα Δρ. Στέλιο Πελασγό, ο οποίος μετά την περιοδεία του στα γαλλικά φεστιβάλ του Νότου, συνεχίζει στο Βορρά στην «Πορεία των Αφηγητών».

Οι μεσαιωνικοί τροβαδούροι και σαλτιμπάγκοι αλλά και οι νεότεροι καραγκιοζοπαίχτες και μπουλουξήδες ήταν οι λαϊκοί καλλιτέχνες που προσέφεραν ποίηση και χαρά, αισθητική απόλαυση και συγκίνηση στην σκληρή καθημερινότητα της αγροτικής ζωής. Ταξίδευαν διαρκώς και έφταναν ως το πιο απομακρυσμένο χωριό, ανταλλάσοντας ιστορίες, ποιήματα και τραγούδια με ένα γεύμα και ένα κατάλυμα. Αυτός ο τρόπος ζωής είναι μια κοινή ευρωπαϊκή παράδοση με βαθιές ρίζες που μένει σαν μια πολύχρωμη αρχέγονη ανάμνηση, λίγα ενθύμια στα μουσεία και κάποιες σύγχρονες δημιουργίες όπως ο επικός «Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Περιπλανώμενοι καλλιτέχνες

Το ταξίδι των περιπλανώμενων καλλιτεχνών ήταν μια βαθιά δημοκρατική παράδοση, αφού προσέφεραν την ομορφιά στον άρχοντα και στον κολλήγο, στον συμβολαιογράφο και τον βαρκάρη χωρίς διάκριση τάξης, φύλου ή μόρφωσης. Με το ταξίδι προόδευε η τέχνη τους, αφού στον δρόμο ανταλλάσσονταν ιστορίες και τραγούδια, τεχνικές και υλικά. Προόδευε και την κοινωνία, γιατί η παρουσία των «ξένων» που ξεπερνούσαν τα σύνορα της γλώσσας ή της διαλέκτου (βλάχικα ή αρβανίτικα, κρητικά ή ζακυνθινά), των θρησκευτικών και πολιτικών δογμάτων, του παρελθόντος και του μέλλοντος, συγκινούσε τα πιο ευαίσθητα μέλη της και γοήτευε με ένα όραμα κοσμοπολιτισμού, δημοκρατίας, ισότητας των φύλων και συναδέλφωσης. Ο δρόμος και η τέχνη έφτιαχναν ένα μεθυστικό μίγμα που ζάλιζε άλλοτε γλυκά κι άλλοτε πικρά.

Την παράδοση αυτή αναβιώνει η «Πορεία των ιστορητών» (La Marche des Conteurs) μια πρωτοβουλία που ενώνει γαλλόφωνους αφηγητές από όλο τον κόσμο κάθε καλοκαίρι σε κάποια άλλη περιοχή που μειονεκτεί πολιτιστικά. Απλώνεται σε μικρά χωριά που έχουν ξεχαστεί από την ανάπτυξη για να προσφέρει στους κατοίκους τους ιστορίες και ποιήματα, αφηγήσεις και μουσικές με αντάλλαγμα φιλοξενία και ένα πιάτο φαί. Φέτος θα περπατήσει στον Βορρά της Γαλλίας, στο Βορεινό Πα ντε Καλαί ανάμεσα σε χωριά που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση της γεωργίας και την αποβιομηχάνιση.

Τριάντα επαγγελματίες αφηγητές και οκτώ τεχνικοί και διοικητικοί υποστηρικτές θα περπατούν την ημέρα και το απομεσήμερο θα παρελαύνουν εορταστικά σε ένα κεφαλοχώρι, όπου θα συναντούν τους οικοδεσπότες τους και έπειτα θα σκορπούν σε μικρές ομάδες στα χωριά για να γνωριστούν με τους κατοίκους και τον βράδυ μετά το φαί και το κρασί να προσφέρουν τις ιστορίες τους στις αποσπερίδες και στα νυχτέρια.

Βολιώτης μέλος της παρέας

Αυτή η εθελοντική προσπάθεια έχει κέντρο μια ομάδα γαλλόφωνων αφηγητών με μικτή καταγωγή από πολλά μέρη του κόσμου και κοινό όραμα την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας. Μέλος σε αυτή την παρέα είναι και ο Βολιώτης καλλιτέχνης και επιστήμονας Δρ. Στέλιος Πελασγός, ο πρώτος Έλληνας ιστορητής που εδώ και εικοσιπέντε χρόνια έβαλε την σπίθα και φυσάει τα κάρβουνα για να λαμπαδιάσει η τέχνη της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα, η τέχνη του παραδοσιακού παραμυθά και του σύγχρονου ιστορητή . Φέτος ο Σ. Πελασγός συμπορεύεται με τους συνοδοιπόρους του αφηγούμενος «δημοκρατικούς μύθους και ιστορίες» και έτσι για πρώτη φορά εκπροσωπείται η Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο της ιστορίας κατά την οποία συκοφαντείται συστηματικά στα πιο λαϊκά στρώματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Η «Πορεία των ιστορητών» θα ξεκινήσει αύριο 2 Αυγούστου από την Δουνκέρκη και θα τελειώσει στις 9 Αυγούστου με μία κοινή παράσταση στο πάρκο του Ολάν. Θα συμμετέχουν αφηγητές και αφηγήτριες από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Κεμπέκ (Καναδάς), την Μαυριτανία, την Αλγερία και το Λίβανο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου