ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευχάριστες δραστηριότητες για παιδιά

ευχάριστες-δραστηριότητες-για-παιδι-391153

Αρχίζουν αυτή την εβδομάδα τα Εργαστήρια Δημιουργικής Eκφρασης στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα τμήματα. Κουκλοθέατρο, Καραγκιόζης, σύγχρονο θέατρο σκιών και δημιουργική γραφή για παιδιά δημοτικού κι εφήβους πραγματοποιούνται στο φιλόξενο χώρο της βιβλιοθήκης του Πορφυρογένειου Ιδρύματος, στην Αγριά, με υπεύθυνη την παιδαγωγό Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

«Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και η καλλιέργεια της φαντασίας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές της ανατροφής των παιδιών μας. Τα παραγεμίζουμε με γνώσεις και πληροφορίες, ενώ αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία κι αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές ή στραγγαλισμένες. Μαθαίνουν να υπηρετούν την πραγματικότητα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν να την ξεπερνάνε. Αν οι άνθρωποι άφηναν ελεύθερη τη φαντασία τους, θα είχαμε ένα κόσμο με λιγότερη συννεφιά και περισσότερα ουράνια τόξα, με περισσότερες κόκκινες κλωστές παραμυθιών και λιγότερες αλυσίδες, με λιγότερα συρματοπλέγματα και περισσότερα τετράφυλλα τριφύλλια, με λιγότερη άσφαλτο και περισσότερες μαργαρίτες που λένε σ’αγαπώ.» Ευγένιος Τριβιζάς

Κάθε παιδί μπορεί να εκφραστεί καλλιτεχνικά μέσα από το δικό του φανταστικό κόσμο. Ο γραπτός λόγος συχνά παραμελείται, όμως είναι ένας από τους βασικούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων και των αναζητήσεών μας και μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορούν να κατακτήσουν τα παιδιά. Ξεκινούν το σχολείο με ενθουσιασμό για τη γραφή ως τρόπο έκφρασης, στην πορεία όμως αποθαρρύνονται από το σχολικό πρόγραμμα. Χρειάζεται συνεχώς παρότρυνση ώστε το παιδί να μάθει να έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να μη διστάζει να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και τα όνειρά του.

Πάρτε, λοιπόν, χαρτί και μολύβι, καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια και ξεκινάμε! Αυτή τη φορά η δημιουργική γραφή είναι ο οδηγός για το ταξίδι μας στη φαντασία, ώστε οι σκέψεις και οι ιδέες μας να βρουν, με εύκολο τρόπο, το δρόμο για να αποτυπωθούν στο χαρτί!

Τα παιχνίδια δημιουργικής γραφής έχουν σαν πρώτο στόχο να βοηθήσουν το παιδί να ξεπεράσει το φόβο της «λευκής σελίδας», της έκφρασης μέσα από το γραπτό λόγο. Αποκτά έτσι αυτοπεποίθηση, ανταλλάσσει ιδέες με την υπόλοιπη ομάδα, εκφράζει τα συναισθήματά του, νιώθει ελεύθερο και δυνατό, ικανό να πει αυτό που σκέπτεται με το δικό του τρόπο και με τη σιγουριά ότι μπορεί να το μοιραστεί με τους υπόλοιπους.

Τα παιδιά γνωρίζουν βιβλία και συγγραφείς, συζητούν θέματα που τους ενδιαφέρουν, μαθαίνουν να εμπνέονται από απλά καθημερινά πράγματα και να φτιάχνουν φανταστικούς κόσμους. Λεξοπαίχνιδα, κόμικ, ιστορίες και παραμύθια, μια μελωδία ή ένα έργο τέχνης γίνονται αφορμές για την ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης. Η ενθάρρυνση των παιδιών να γράψουν τις δικές τους ιστορίες δυναμώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και αναπτύσσει τη γλωσσική τους ικανότητα.

Το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού, με δίωρες συναντήσεις κάθε εβδομάδα. Στόχος για φέτος η έκδοση ενός βιβλίου με τις ιστορίες και τη δική τους εικονογράφηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6947685136.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου