ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φορεσιά με ιστορία

φορεσιά-με-ιστορία-388849

Παρουσιάστηκε η βραβευμένη μελέτη της εκπαιδευτικού Ελένης Σιάγκου

Αφιέρωμα στην ερευνητική δράση των δασκάλων, στον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου όπου υπηρετούσαν, ξεκίνησε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αφορμή τη δωρεά βραβευμένης μελέτης της ζαγοριανής εκπαιδευτικού Ελένης Σιάγκου στο Λύκειο των Ελληνίδων. Πρόκειται για εργασία που αναφέρεται στην παραδοσιακή φορεσιά της Αλοννήσου, την οποία εκπόνησε η κ. Σιάγκου ως νεαρή πρωτοδιοριζόμενη δασκάλα στην Αλόννησο το 1970 συμμετέχοντας στον Κουτλίδειο διαγωνισμό του Υπουργείου Παιδείας και του Λυκείου των Ελληνίδων (Αθηνών).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο σπίτι του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου.

«Οτι γράφεται στις τρυφερές καρδιές των παιδιών, εικόνες και ερεθίσματα της σχολικής ζωής, δε σβήνει και δεν ακυρώνεται ποτέ. Οσοι έχουνε χρόνια πολλά απομακρυνθεί από τα θρανία τέτοιες μέρες θυμούνται «τους καλούς δασκάλους», τις γυμναστικές επιδείξεις και τις εξορμήσεις που κάνανε εκτός σχολείου σε εκδρομές και εκπαιδευτικά προγράμματα» υπογραμμίζουν οι διοργανώτριες της εκδήλωσης.

Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό και ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε θέματα λαϊκής τέχνης και πολιτισμού στα σχολεία τους, ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές φορεσιές και τους ελληνικούς χορούς και την αξιοποίησή τους σε σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις.

Η κ. Σιάγκου παρουσίασε τη βραβευμένη Αλοννησιώτικη φορεσιά και θυμήθηκε με συγκίνηση στιγμές από την εκπαιδευτική της διαδρομή, η οποία βασίστηκε στην πεποίθηση ότι «το σχολειό πρέπει να αποτελεί εστία της πολιτιστικής ζωής. Κύτταρο ενεργητικό του όλου κοινωνικού οργανισμού. Επομένως πρέπει να μετέχει στα γύρω «δρώμενα», στο πολιτιστικό «γίγνεσθαι»του τοπικού πολιτισμού, παλιότερου και σύγχρονου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου