ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με ανοιχτά πανιά ταξιδεύουν στον χρόνο

με-ανοιχτά-πανιά-ταξιδεύουν-στον-χρόν-385751

Συνεχίζεται με μεγάλη προσέλευση κοινού η έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων του Αντώνη Τζούμα, με τίτλο: «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας, στον Βόλο, που συνδιοργανώνουν το Πολιτιστικό Iδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ), στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ο ναυπηγός-συγγραφέας Γρηγόρης Καρταπάνης παρουσίασε τον Αντώνη Τζούμα και το έργο του.

Ο Αντώνης Τζούμας με τον Αλέξανδρο Καπανιάρη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

Η έκθεση αναδεικνύει την ελληνική ναυτοσύνη, το ναυτεμπόριο και τη δράση των Ελλήνων στη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, μέσα από μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων που έλαβαν μέρος στον Αγώνα. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα των πραγματικών, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα και άλλα υλικά, που ζωντανεύουν την ιστορία του Αγώνα, των καπετάνιων και των τόπων όπου αυτοί έδρασαν.

Στη διάρκεια της έκθεσης, ήδη παρουσιάζονται παράλληλες εκδηλώσεις, με σκοπό την πληρέστερη παρουσίαση και του έργου του Αντώνη Τζούμα, αλλά και της τεράστιας προσφοράς της Ναυτιλίας μας στον Αγώνα του 1821.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ομιλία του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και δρ. Ιστορίας της ναυπηγική, Κώστα Δαμιανίδη, που είναι από το 2017 και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών Τεχνών του Αιγαίου, Ηραίο, Σάμος, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στις 7.00 το απόγευμα Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα.

Το θέμα της είναι: «Ομοιώματα ή Μοντέλα Πλοίων από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα», στη διάρκεια της οποίας παρουσιάζονται χαρακτηριστικά μοντέλα πλοίων από όλες τις ιστορικές περιόδους και γίνεται ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην χρήση τους όσο και στα απεικονιζόμενα στην έκθεση καράβια. Επίσης αναπτύσσεται η εξέλιξη που είχε η τέχνη του ναυπηγικού μοντελισμού δια μέσου των αιώνων. Ιδιαίτερα αναφέρονται τα διαφορετικά είδη μοντέλων που έχουν κατασκευαστεί στη σύγχρονη εποχή για διάφορες χρήσεις. Ο ναυτικός μοντελισμός είναι μια ιδιαίτερη τέχνη που ασκείται από πολλούς δημιουργούς και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την σχέση των ανθρώπων με τα πλωτά μέσα και το θαλασσινό ταξίδι. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, μια κατεξοχήν ναυτική χώρα, ο ναυτικός μοντελισμός είναι αρκετά δημοφιλής ακόμη και σε ανθρώπους που η σχέση τους με τα πλοία και την θάλασσα είναι πολύ περιορισμένη. Είναι μια τέχνη που δίνει την δυνατότητα της εικαστικής έκφρασης των δημιουργών τους, αλλά παράλληλα εμπλουτίζει σημαντικά τις γνώσεις τόσο των κατασκευαστών όσο και των θεατών πάνω στη ναυπήγηση και την πλεύση των μεγάλων πλοίων και των καϊκιών.

Ο Κώστας Δαμιανίδης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή του Ε.Μ.Π. το 1984. Το 1990 έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Ιστορίας της ναυπηγικής από το πανεπιστήμιο St. Andrews της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο Κώστας Δαμιανίδης θα μιλήσει στο πλαίσιο της έκθεσης

Εχει μεγάλο συγγραφικό έργο πάνω στην ιστορία της ναυπηγικής. Επίσης, έχει εκπονήσει μεγάλο αριθμό σχεδιαστικών αποτυπώσεων και μελετών αποκατάστασης παραδοσιακών σκαφών. Είναι από το 2017 πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Ναυπηγικών Τεχνών του Αιγαίου, συνεργάζεται με ναυτικά μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς σε ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ιστορία της ναυπηγικής.

Η έκθεση διαρκεί έως τις 18 Οκτωβρίου και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 έως 15/10, 10:00-17:00 από 16/10. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Μουσείο Τσαλαπάτα είναι 2421029844.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου