ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εκ πικρών μύθων και λέξεως γελοίας»                                                              

εκ-πικρών-μύθων-και-λέξεως-γελοίας-385739

Του Τάκη Παντελόπουλου,

Οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, εμπλουτισμένες με ιστορική γνώση χιλιετιών, με μύθους και πραγματικά γεγονότα, προσδίδουν κύρος και αξία. Προσφέρουν στον ταξιδιώτη ευκαιρίες να τις χαρεί και να τις απολαύσει, αρκεί να ζει την κάθε στιγμή και να προσλαμβάνει τις αξίες της με τις ευαίσθητες κεραίες ενδιαφέροντος. Είναι οι κεραίες, που διαθέτει ο ακαταπόνητος ταξιδιώτης, ο πολυμήχανος ερευνητής και πολυγραφότατος Κυριάκος Παπαγεωργίου. Είναι μια από τις πολλές ευκαιρίες που μας δίνει ο συμπολίτης μας πνευματικός δημιουργός να στρέψουμε τον λόγο σήμερα στο πρόσωπο και το έργο του. Φιλέρευνος λάτρης πλειάδας στοιχείων, που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, αλλά και την κοινωνία. Ολα αυτά τα εκφράζει και τα δημοσιοποιεί, μέσα του γραπτού του λόγου, που η γραφίδα του τους δίνει προστιθέμενη αξία. Σταυροδρόμι αφηγήσεων με χρώμα ταξιδιωτικής εμπειρίας. Αφηγήσεις που διακλαδίζονται σε πολλαπλές «πικρόγλυκες» μικρές ιστορίες κατανεμημένες σε 36 μικρά κείμενα, που οι ευρηματικοί τίτλοι τους θέτουν σε λειτουργία τους γνωστικούς μηχανισμούς των αναγνωστών για να ανακαλύψουν τις αξίες και τη γοητεία των όσων προβάλλονται. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε δείγματα: «Αθήναζε κι Αθήνηθεν», «το ασκαλιάρι», «Η τρύπια φανέλα», «Οονειροκρίτης», «Τα χόρτα της λογικής», «Η παντομίμα», « Ο κλειδοκράτορας», «Στον δρόμο για την Ιθάκη», «Μικροαστική ευωχία του Σαββάτου» και άλλα. Ολα αυτά φιλτράρονται από τη δυναμική, την επαρκή και την πολυδιάστατη «μόρφωση», που λέει ο λαός μας, του Κυριάκου. Καταφέρνει να στηρίζει την αλήθεια της κάθε ιστορίας, με μια περιγραφή εκφρασμένη με αυθορμητισμό και επαρκώς ποιητικό και λογοτεχνική λόγο, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Το δημιουργικό του όραμα ενεργοποιείται παίρνοντας έμπνευση από το αντίστοιχο στίγμα δημιουργίας με τις θέσεις και απόψεις μεγάλων δημιουργών τους οποίους μελετά, επικαλείται και σέβεται. Τους αναφέρει ευγνώμονα και επαινετικά στα κείμενά του, που τον τιμά ιδιαίτερα. Η διαδικασία παραγωγής των κειμένων του βιβλίου που σχολιάζουμε, προσμοιάζει «με τη δουλειά του σεναριογράφου μιας ταινίας κινηματογράφου που δουλεύει το σενάριο πρώτα στη φαντασία και μετά το αποτυπώνει στον γραπτό λόγο», είναι μια άποψη που διαβάσαμε σε εφημερίδα των Αθηνών και τη μεταφέρουμε, γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι και η τακτική του συγγραφέα.

Το «Εκ πικρών μύθων και λέξεως γελοίας» μετρά 160 σελίδες, διαστάσεων 17Χ24 και τυπώθηκε πρόσφατα από τις Γραφικές Τέχνες Παλμός.Ο αναγνώστης πριν αρχίσει να το ξεφυλλίζει στέκεται με περιέργεια και εντυπωσιασμό, παρατηρώντας την εικόνα του εμπροσθόφυλλου. Μια πολύχρωμη εικόνα που απεικονίζει προσωπογραφία, που όλα τα χαρακτηριστικά του προσώπου (μαλλιά, μέτωπο, μύτη, στόμα, σαγόνι) αποτυπώνονται με βιβλία, μια παράσταση πρωτότυπη, που, αν μη τη άλλο, αξίζει τον έπαινο για τον εμπνευστή δημιουργό, αλλά και τον Κυριάκο που την ανακάλυψε και τη φωτογράφισε. Μετά το σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα, καταγραμμένο στο εσωτερικό μέρος των ….αφτιών, περνάμε κατευθείαν στα περιεχόμενα, αποφεύγει, για δικούς του λόγους, κάποιον πρόλογο και το σημείωμα του συγγραφέα που συναντάμε σε άλλους συγγραφείς. Αξίζει θαρρώ να καταγράψουμε τους τίτλους των 36 κειμένων: «Ρωμαϊκό δίκαιο, Αθήναζε και Αθήνηθεν, Ο Αυγουλάς, Ξέρεις που πέφτει το Βαλτεσινίκιο, Ωδή στον άγνωστο ληστή μου, Το ασκαλιάρι, Ο περιβολάρης, Η τρύπια φανέλα, Ονειτοκρίτης, Τα χόρτα της λογικής, Αέρα, Η Παντομίμα, Αυτοψία, Η απαγωγή της Δήλου, Η βαλίτσα, Τα δακρυγόνα και το Θριάσιο, Θερισιανός κόφτης, Πρωταθλήτρια η Μπάγερν, Καραούλι, Θερισιανός κόφτης, Πρωταθλήτρια η Μπάγερν, Καραούλι, Καφέ-μπαρ Σε λατρεύω, Τα πράσινα μάτια της Μαρί Λαφορέ, Νεολιθικά χόρτα, Παιδιά με παράδοση, Τα ρεβίθια, οι γριές, Μεταξύ σφύρας και άκμονος, Γλέντι Ανω-Κάτω, Το καινούργιο ποδήλατο, Στη Σταδίου για καφέ, Ωραία πιατάκια του γλυκού, Ο κλειδοκράτορας, Οσο να ‘ρθει η «Σαπφώ», Στον δρόμο για την Ιθάκη, Γυφτοσύνη, Μικροαστική ευωχία του Σαββάτου και Οι δύο ώρες του ψυχικού βρασμού.

Σύντομα και ευανάγνωστα τα κείμενα οδηγούν τον αναγνώστη σε θαυμαστούς τόπους της Ελλάδας μας, απολαμβάνοντας τις όμορφες γωνιές της πατρίδας μας και πλουτίζοντας τη γνώση του με ιστορικά δεδομένα των περιοχών ανά την Ελλάδα. Καθιστά, με τον τρόπο αυτό, τον αναγνώστη συνταξιδιώτη και του δίνει τη δυνατότητα να μοιράζεται την ταξιδιωτική αυτή εμπειρία και ….απόλαυση. Τα αναγνώσματα αφήνουν στο τέλος μια σαγηνευτική γεύση, αλλά αναδεικνύουν και μια συνάντηση γνωριμίας με την καθημερινότητα, τις κοινωνικές παραμέτρους και την πραγματικότητα. που πολλές φορές τη χάνουμε. Απλά, αλλά καρδιακά τα συγχαρητήριά μας, πολλές οι ευχαριστίες και ειλικρινείς οι ευχές μας: Να τον έχει ο Θεός καλά και να είναι μακρύς ο δρόμος της δημιουργίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου