ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Δεσποινίς Τζούλια»

δεσποινίς-τζούλια-37383

Με το θεατρικό έργο του Στρίνμπεργκ ολοκληρώνονται οι Παραβάσεις του ΚΠΙΣΝ

Mε το θεατρικό έργο του Αύγουστου Στρίνμπεργκ, «Δεσποινίς Τζούλια», στο οποίο πρωταγωνιστούν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης, ολοκληρώνονται την Τετάρτη 17 Ιουνίου στις 21.00, οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Επίκεντρο της φετινής σειράς δραματοποιημένων αναγνώσεων ήταν η γυναίκα. Γυναίκες συγγραφείς και ποιήτριες που καθόρισαν δραστικά τον χώρο των γραμμάτων καινοτομώντας (η Σαπφώ, η Μαργαρίτα Καραπάνου, η Sylvia Plath, η Virginia Woolf, η Elfriede Jelinek) και εμβληματικές ηρωίδες της λογοτεχνίας (η Μόλλυ από τον Οδυσσέα του James Joyce), βρήκαν φωνή, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, στο ιδιότυπο λογοτεχνικό σαλόνι των Παραβάσεων.

Στις τελευταίες, για φέτος, Παραβάσεις, οι οποίες θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω διαδικτύου, χωρίς την παρουσία κοινού, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης ερμηνεύουν αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του August Strindberg Δεσποινίς Τζούλια, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» είναι το γνωστότερο θεατρικό έργο του Σουηδού δραματουργού August Strindberg (1849-1912) ο οποίος, μαζί με τον Henrik Ibsen, θεωρείται πρωτοπόρος του ψυχολογικού ρεαλισμού. Γράφτηκε το 1888 και, όπως πολλά από τα έργα του Strindberg, αποτελεί αριστούργημα ψυχολογικής ανάλυσης.

Με αυτή την προαιώνια μάχη άντρα και γυναίκας αναμετρώνται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Ακύλλας Καραζήσης, ενώ ο Γιώργος Πούλιος συνθέτει επί σκηνής τη μελωδία του δράματος.

Η σειρά #snfccAtHome: Παραβάσεις, όπως και όλο το ψηφιακό πρόγραμμα του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιείται χάρη στη δωρεά προγραμματισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις Παραβάσεις ζωντανά εδώ snfcc.org/missjulia, και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC την Τετάρτη 17/6 στις 21.00

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου