ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καράβια θρύλοι των θαλασσών σε έκθεση μικροναυπηγικής στο Μουσείο Τσαλαπάτα

καράβια-θρύλοι-των-θαλασσών-σε-έκθεση-370082

Εκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων από τον Αντώνη Τζούμα, με τίτλο «Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821», λειτουργεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο.

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 παρουσιάζει την έκθεση.

Η έκθεση αναδεικνύει την ελληνική ναυτοσύνη, το ναυτεμπόριο και τη δράση των Ελλήνων στη θάλασσα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με μικροναυπηγημένα ομοιώματα ιστορικών πλοίων, που έλαβαν μέρος στον αγώνα.

Μικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοντέλα πλοίων, πιστά αντίγραφα υπό κλίμακα των πραγματικών, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα και άλλα υλικά, που ζωντανεύουν την ιστορία του Αγώνα, των καπετάνιων και των τόπων όπου αυτοί έδρασαν.

Στη διάρκεια της έκθεσης, ήδη διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις, με σκοπό την πληρέστερη παρουσίαση και του έργου του Αντώνη Τζούμα, αλλά και της τεράστιας προσφοράς της Ναυτιλίας στον Αγώνα του 1821.

Ο Αντώνης Τζούμας γεννήθηκε στον Βόλο το 1944. Η αγάπη του για τη θάλασσα και τη ναυτική παράδοση έγινε αιτία να ασχοληθεί συστηματικά με την έρευνα και μελέτη της ελληνικής και ευρωπαϊκής παραδοσιακής ναυπηγικής. Από το 1971 ασχολείται με τον μοντελισμό, κατασκευάζοντας ξύλινα ομοιώματα ιστορικών ιστιοφόρων πλοίων και έχει δημιουργήσει περισσότερα από 100 διαφορετικά ομοιώματα, ενώ έργα του έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς της Ενωσης Μοντελιστών Ελλάδος.

Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00 – 18:00, έως 15 Οκτωβρίου, 10:00 – 17:00, από 16 Οκτωβρίου. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2421029844.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου