ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κάννες: Ελληνογαλλική συμφωνία για συμπαραγωγές στο κόκκινο χαλί

κάννες-ελληνογαλλική-συμφωνία-για-συ-357342

Στις Κάννες θα επικυρωθεί η συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας για διεθνείς συμπαραγωγές

«Ο κινηματογράφος βρίσκεται στην αιχμή του σύγχρονου πολιτισμού μας. Μεταφέρει την παράδοση μας και συγχρόνως καθρεφτίζει με δημιουργικότητα και τόλμη την εποχή μας. Είναι, δηλαδή, ένα στοιχείο της ταυτότητας, αλλά και του διαβατηρίου του Ελληνισμού στον κόσμο. Η συμφωνία που επικυρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC) εγκαινιάζει ακόμα ένα ταξίδι του Ελληνικού κινηματογράφου και κατ’ επέκταση του σύγχρονου πολιτισμού μας», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΚΚ Γρηγόρη Καραντινάκη, κατά την οποία συζήτησαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας μεταξύ των φορέων των δυο χωρών, που πρόκειται να επικυρωθεί στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια του 67ου Διεθνούς Φεστιβάλ των Καννών.

Η συμφωνία προβλέπει τη θέσπιση διμερούς Ταμείου υποστήριξης συμπαραγωγής ελληνογαλλικών κινηματογραφικών έργων και αποτελεί συνέχεια της δήλωσης πρόθεσης, που υπεγράφη στη Γαλλία τον Απρίλιο. Θα την υπογράψουν ο κ. Καραντινάκης και η εκπρόσωπος του CNC κα Φρεντερίκ Μπρεντίν, την ημέρα της προβολής στο διαγωνιστικό τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» του φεστιβάλ των Καννών, της ταινίας «Xenia» του Πάνου Κούτρα, η οποία αποτελεί μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή.

Το Ταμείο, η διάρκεια του οποίου θα είναι τριετής, έχει σκοπό την ενίσχυση διεθνών συμπαραγωγών μεταξύ των επαγγελματιών του Ελληνικού και του γαλλικού κινηματογράφου. Η ενίσχυση αφορά σε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ και για την πραγματοποίηση τους μία τουλάχιστον εταιρία παραγωγής πρέπει να είναι εγκατεστημένη στη Γαλλία και μια στην Ελλάδα.

Για το έτος 2014, το συνολικό κονδύλι του Ταμείου καθορίζεται στο ποσό του 1.000.000 €, εκ του οποίου το 80% θα προέρχεται από το CNC και το 20% από το EKK.

Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας είναι το επιστέγασμα μακρών και συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των ανθρώπων που εργάζονται στους κρατικούς φορείς ενίσχυσης της κινηματογραφίας των δύο χωρών και θεωρείται ότι θα δώσει νέα ώθηση στους Έλληνες δημιουργούς, αφού αποτελεί μια νέα πηγή χρηματοδότησης για τα έργα τους, καθώς και ένα ακόμα άνοιγμα του ΕΚΚ προς το εξωτερικό.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου