ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ταξιδεύουν τα Ελληνικά χρώματα

ταξιδεύουν-τα-ελληνικά-χρώματα-357112

Στην Ιταλία βρέθηκε προχθές το Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας στο ετήσιο πολιτιστικό – λαογραφικό φεστιβάλ του Ferrazzano της περιοχής Campobasso, που διοργάνωσε ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος «Lu Passarielle». Eνας δυναμικός αυγουστιάτικος τοπικός θεσμός της Περιφέρειας Μolise με διεθνή εμβέλεια, αφού εκτός από συγκροτήματα της Ιταλίας φιλοξενεί και συγκροτήματα άλλων χωρών. Φέτος συμμετείχαν δύο συγκροτήματα της Σερβίας, ενώ επίσημος προσκεκλημένος φορέας ήταν το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου σε ανταπόδοση της φιλοξενίας που έγινε στον Βόλο τον περασμένο Φεβρουάριο, και της κοινής εκδήλωσης αφιερωμένης στην ελληνική και ιταλική αποκριά.

Ο φορέας της διοργάνωσης του Φεστιβάλ «Lu Passarielle» δανείστηκε το όνομά του από την επωνυμία του σπουργιτιού, έτσι όπως τραγουδιέται στη τοπική διάλεκτο, σ’ ένα τραγούδι που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο το 1953. Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν δώδεκα χρόνια με την ευκαιρία της πολιτιστικής συνεργασίας με τη Λιθουανία, και έκτοτε αντιπροσωπεύει τη χορωδιακή παράδοση, χορούς και τραγούδια της Ιταλίας, προωθώντας τη διατήρηση των παραδόσεων της ιταλικής κουλτούρας που κινδυνεύουν ν’ αφανιστούν, συνδυάζοντας την απλότητα με τη χαρά. Το φεστιβάλ, που γίνεται κάθε Αύγουστο, στοχεύει στην πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ συμμετεχόντων λαϊκών συγκροτημάτων από διαφορετικές περιοχές, με στόχο την ευαισθητοποίηση στη διαφορετικότητα των διαφόρων εθνοτικών πολιτιστικών ομάδων.

Έτσι, κορυφαία στιγμή στην εξαήμερη πολιτιστική απόδραση του ΛΕΒ στην Ιταλία ήταν η παρουσίαση της χορευτικής ομάδας του Αλμυρού με χορούς και τραγούδια της Θεσσαλίας (φορώντας την τοπική φορεσιά του Αλμυρού οι γυναίκες, και του Εύζωνα οι άνδρες, για το πρώτο μέρος), ενώ στο δεύτερο παρουσιάστηκαν χοροί και τραγούδια της Κρήτης με τη σφακιανή φορεσιά. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών κατενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό, που ζητωκραύγασε για την ομάδα του ΛΕΒ που απέσπασε τις καλύτερες κριτικές.

Η παρουσίαση του Φεστιβάλ έγινε στη γραφικότατη πλατεία του Spensieri του Ferrazzano, με φόντο το αρχοντικό- κάστρο Carafa, κοντά στο Belvedere, απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα της περιοχής Molise. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό μεγαλοχώρι, πατρίδα του ηθοποιού Robert De Niro, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου και σε υψόμετρο 872μ., περίπου στο κέντρο της ιταλικής χερσονήσου. Αρχιτεκτονικά διατηρείται σχεδόν ανέπαφο επί αιώνες. Η μεγάλη Εκκλησία της Santa Maria Assunta, που η πρώτη οικοδόμησή της ανιχνεύεται στον 11ο αιώνα, παρουσιάζει εξαιρετικό αρχιτεκτονικό και διακοσμητικό ενδιαφέρον, ενώ το μεγαλοπρεπές Baronial Κάστρο Carafa, ζωτικής στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της γύρω περιοχής κατά το παρελθόν, υπογραμμίζει την ιστορική διαδρομή της μικρής πόλης Ferrazzano, η οποία ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ferentinum που είχε κατακτηθεί από τους Ρωμαίους το 296 π.Χ, ενώ σύμφωνα με αρχαιολογικά τεκμήρια η περιοχή κατοικούνταν από τη Νεολιθική και την Εποχή του Σιδήρου.

Ήταν ένα ταξίδι διάρκειας έξι ημερών, γεμάτο πλούσιες και χρήσιμες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες, που γεύτηκαν την απλόχερη ιταλική φιλοξενία, την σε κάθε επίπεδο φιλική προσέγγιση τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τους πολυάριθμους εθελοντές και τους απλούς πολίτες που εγκάρδια συνόδευαν και παρακολουθούσαν τα προγραμματισμένα δρώμενα, χωρίς να απουσιάζουν και τα απρόοπτα διασκεδαστικά χάπενινγκς. Η συμμετοχή αυτή του ΛΕΒ ήταν μια ευχάριστη απόδραση στην Ιταλία και μια έξοχη ευκαιρία για γνωριμία με την όμορφη περιοχή της Molise, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η καλλιέργεια της γης και η κτηνοτροφία, και μια ευχάριστη περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοκεντρικής Ιταλίας με πολλά σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τον πολιτισμό και την τέχνη. Σημαντική στιγμή αυτής της περιήγησης, εκτός από τα μεσαιωνικά κτήρια του Ferrazzano, ήταν η επίσκεψη και η γνωριμία με το Μουσείο Σιταριού στο Jelsi, τη «βιτρίνα» της λαογραφίας, και της τουριστικής προβολής της περιοχής, ταυτισμένο με το φημισμένο ομώνυμο Φεστιβάλ Σιταριού -μοναδικό στην Ιταλία-, η επίσκεψη σε γαλακτοκομείο παρασκευής μοτσαρέλας και άλλα πολλά. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η μονοήμερη εκδρομή στη χιλιοτραγουδισμένη πόλη και πατρίδα του Πουλτσινέλα, του τενόρου Ενρίκο Καρούζο, του Βεζούβιου, της πίτσας αλλά και της Σοφία Λόρεν, της γοητευτικής Νάπολης.

Ένθερμο ήταν και το καλωσόρισμα και από πλευράς του δημάρχου του Ferrazzano, Antonio Cerio, Pasquale στο μεσαιωνικό κτήριο του δημαρχείου, και η πρόθεσή του για διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ του εκεί δήμου και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου σε διάφορα επίπεδα. Κατά την επίσκεψη αυτή αντηλλάγησαν δώρα και τοπικά προϊόντα από τις δυο πλευρές. Το ίδιο ζεστή και η υποδοχή του ιερέα του Καθεδρικού Ναού, κατά την οποία ο συνοδός του ΛΕΒ, που αποτέλεσε και το συνδετικό κρίκο αυτής της ανταλλαγής, Τζοβάνη Αλμπίνο, με καταγωγή από το Ferrazzano, απόθεσε ως δώρο μια εξαιρετική γλυπτική σύνθεση αφιερωμένη στη μνήμη της μητέρας του.

Τη χορευτική ομάδα της αποστολής του ΠΤΧ Αλμυρού του ΛΕΒ αποτέλεσαν οι: Μητράκος Βασίλης, Χουσιάδας Kώστας, Τσιγκώνης Θωμάς, Μπίκος Γιάννης, Καραγεργόπουλος Αποστόλης, Αρίδης Κωνσταντίνος, Λάζρι Θανάσης, Γιάννα Αθανασία, Καλομοίρη Κατερίνα, Τοσούδη Χριστίνα, Ριζάκη Αγγελική, Βαζούρα Κατερίνα, Σαμαρά Έφη, Τσαρτσάρα Σταυρούλα, Μπόσινα Ειρήνη, Τόπα Ιωάννα και Δαλακούρα Αλεξία. Την ομάδα συνόδευσαν ο δάσκαλος χορού του τμήματος Φώτης Σκαμαγκούλης, η πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Σπανού, η αντιπρόεδρος και έφορος ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη, η γραμματέας Κίρκη Παπαδήμα, η υπεύθυνη της ομάδας Αλμυρού, Μάρω Τσιμπούκη, η Ελένη Τόπα, μέλος του συμβουλίου καθώς και φίλοι του συγκροτήματος και του σωματείου (Τζοβάνη Αλμπίνο, Tόπας Κωνσταντίνος, Κατσικερός Νίκος, Αρτυματάς Βραχίμης, Δημήτρης Τσερκέζος και Τάσος Κεραμίδας), που μαζί με τον οδηγό Στέφανο Νικολάου συναποτέλεσαν την τριακονταμελή ομάδα του ΛΕΒ, που επέστρεψε στον Βόλο και τον Αλμυρό με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου