ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γάλλο συγγραφέα μήνυσε η Σκάρλετ Γιόχανσον

γάλλο-συγγραφέα-μήνυσε-η-σκάρλετ-γιόχ-353891

Μήνυση εναντίον του γάλλου συγγραφέα Γκεγκουάρ Ντελακούρ κατέθεσε η αμερικανίδα ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, ζητώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ με το αιτιολογικό ότι χρησιμοποίησε την εικόνα της για να σκιαγραφήσει το βασικό χαρακτήρα στο έργο του La premiere chose qu’on regarde (Το πρώτο πράγμα που κοιτάζω) που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2013 και έχει πουλήσει περίπου 100.000 αντίτυπα.

Ο δικηγόρος της ηθοποιού ανέφερε στο δικαστήριο του Παρισιού ότι το μυθιστόρημα παραβίασε την εικόνα της Γιόχανσον, χρησιμοποιώντας το όνομα και τη φήμη της, χωρίς της συγκατάθεσή της και με ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την προσωπική ζωή της.

Η υπεράσπιση του Ντελακούρ απέρριψε την καταγγελία ως «εντελώς σκανδαλώδη», υποστηρίζοντας ότι ο συγγραφέας «δεν είναι παπαράτσι» και είχε το δικαίωμα στη συγγραφική δημιουργική ελευθερία.

Ούτε η Γιόχανσον ούτε ο συγγραφέας παρέστησαν στην ακροαματική διαδικασία. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro, ο Ντελακούρ δήλωσε «έκπληκτος » από την αγωγή.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι σε καμία περίπτωση δεν δυσφημείται. Αντίθετα, είναι κάτι περισσότερο από ένας φόρο τιμής σε αυτήν» ανέφερε ο συγγραφέας, προσθέτοντας ότι «το μυθιστόρημα μιλά για την τυραννία των πραγματικά όμορφων γυναικών» και «η Σκάρλετ Γιόχανσον αντιστοιχεί στο αρχέτυπο της ομορφιάς σήμερα».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 2 Ιουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου