ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Uli Jon Roth: Ο κιθαρίστας των Scorpions στη Θεσσαλονίκη

uli-jon-roth-ο-κιθαρίστας-των-scorpions-στη-θεσσαλονίκη-352814

Η σχέση του Uli Jon Roth με το ελληνικό κοινό χαρακτηρίζεται από αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση, κάτι που έχει αποδειχτεί όλες τις φορές που έχει βρεθεί στη χώρα μας ο μεγάλος κιθαρίστας και μέλος των θρυλικών Scorpions τη δεκαετία του ’70.

Μάλιστα σε παλαιότερή του συνέντευξη στο in.gr, ο ίδιος είχε δηλώσει σχετικά: «Για μένα, το να εμφανίζομαι και να παίζω στην Ελλάδα ήταν πάντα μια εμπειρία που απολάμβανα. Αγαπώ την Ελλάδα και θεωρώ ότι έχουμε ένα πολύ ισχυρό δέσιμο με τους Έλληνες fans μας».

O Roth αναμένεται να πατήσει και πάλι ελληνικό έδαφος, για μια και μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιάσει ένα ακουστικό show, με τρεις κιθάρες και ένα πιάνο. Για περισσότερο από δυο ώρες, ο Roth θα παίξει κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία και τη δισκογραφία των Scorpions, μελωδίες των Vivaldi και Mozart, αλλά και κομμάτια τα οποία δεν έχει παρουσιάσει ποτέ στο παρελθόν.

Ο Uli Jon Roth υπήρξε μέλος των Scorpions την περίοδο 1973-1978 και έχει κυκλοφορήσει μαζί τους δίσκους όπως τους Fly to the Rainbow, In Trance, Virgin Killer, Taken by Force και Tokyo Tapes live recording. Ο Roth είναι αυτός που δημιούργησε το νεοκλασσικό metal είδος, εφηύρε την sky guitar και έχει μοιραστεί τη σκηνή με G3, Joe Satriani, Michael Schenker και άλλους πολλούς,

Η ενασχόληση του με την κιθάρα, ξεκίνησε στην ηλικία των 13 ετών και δύο χρόνια μετά, έπαιζε κανονικά.

Στις αρχές του ’70, μπήκε στους Dawn Road που είχαν στη σύνθεσή τους και τον τραγουδιστή Klaus Meine.

Το υλικό της μπάντας που ήταν σε μεγάλο βαθμό του Roth, τράβηξε το ενδιαφέρον των τότε μελών των Scrorpions που πρότειναν στους δύο μουσικούς, να ενσωματωθούν στις τάξεις τους. Το συγκρότημα σημείωσε μεγάλη επιτυχία μέσα από τα τέσσερα άλμπουμ που κυκλοφόρησε μεταξύ του 1974 και 1977, με τον κιθαρίστα να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον ήχο και να ξεχωρίζει τόσο για τη συμβολή του στην καθιέρωση της μπάντας όσο και για τις ικανότητες του. Οι εντάσεις όμως ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της μπάντας που επιθυμούσαν μια πιο hard rock ηχητική κατεύθυνση και σε εκείνον που διαφωνούσε, οδήγησαν στην αποχώρηση του το 1978.

Στην ίδια συνέντευξή του στο in.gr ο κιθαρίστας αναφέρει σχετικά: «Πέρασα πολύ καλά όσο βρισκόμουν στο συγκρότημα, ωστόσο, προς το τέλος, ένιωσα πως χρειαζόμουν μια αλλαγή. Είχε έρθει η ώρα να φύγω και να ακολουθήσω διαφορετικό δρόμο».

Ο Roth, προχώρησε σχηματίζοντας μια τριμελή μπάντα, τους Electric Sun, στους οποίους εκτός από κιθάρα, τραγουδούσε κιόλας. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1979, με έναν ήχο που θύμιζε Scorpions, είχε όμως μεγαλύτερες επιρροές από Hendrix και πιο αργά κομμάτια.

Τα στοιχεία αυτά έγιναν εντονότερα στη δεύτερη κυκλοφορία τους, ενώ το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ τους, εξερευνά συμφωνικά νέο-κλασσικά ροκ εδάφη, ενώ ο μουσικός επεκτείνει το συνθετικό του φάσμα, εισάγοντας και τη νέα του εφεύρεση, την κιθάρα Sky Guitar, που περιέχει έξι οκτάβες.

Μετά τους Electric Sun, πέρασε σε μια νέα δημιουργική φάση, συνθέτοντας τέσσερις συμφωνίες και δύο κονσέρτα και κάνοντας μερικές παραστάσεις με συμφωνικές ορχήστρες σε όλη την Ευρώπη.

Χρησιμοποίησε το όνομα, Uli Jon Roth, για όλες τις μετέπειτα κυκλοφορίες και εμφανίσεις του. Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του, αποτελούν η συμμετοχή του στην περιοδεία G3 το 1998, με τους Joe Satriani και Michael Schenker, η εμφάνιση του το 2001 στο ροκ φεστιβάλ του Castle Donington που καταγράφηκε σε DVD καθώς και αυτή του 2006, στο Wacken Open Air Festival με τους Scorpions. Ο Roth έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε κιθαρίστα της metal και ροκ σκηνής.

Info

Eightball Live Stage (Πίνδου 1, Λαδάδικα)

Ώρα έναρξης: 21.00

Εισιτήριας

Προπώληση: 12 ευρώ. Ταμείο: 15 ευρώ.

Σημεία Προπώλησης:

Nephilim Metal Store//Dizzy Dolls//Musicland (Joe)//Eightball και ηλεκτρονικά στο www.123tickets.gr

entertainment.in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου