ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσέγγιση της ποιητικής συλλογής της Ράνιας Γάτου με τίτλο «Η υγρή μήτρα της Σαμαρείτιδας»

προσέγγιση-της-ποιητικής-συλλογής-τη-352042

Διάσπαρτοι στίχοι, που αναδύουν άρωμα στοχαστικής σκέψης και διαλογισμού μέσα από τα πνευματικά αποθέματα της Καινής διαθήκης

Του Τάκη Παντελόπουλου,

Διδασκάλου, Παλαίμαχου Εκπαιδευτικού Λειτουργού

και τ. Εκκλησιαστικού Συμβούλου του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου Βόλου

Με πολλή χαρά και ευχαρίστηση δέχθηκα το νέο ποιητικό πόνημα της Ράνιας Γάτου, με την θερμή αφιέρωση και καρδιακά την ευχαριστώ. Δεν ήταν βέβαια έκπληξη, γιατί μετά τα προηγούμενα ποιητικά της δημιουργήματα το περίμενα, όπως περιμένω και το επόμενο. Δεν κρύβω όμως πως μου έδωσε μια άλλη αίσθηση και ιδιαίτερη εντύπωση, γιατί οι στίχοι αυτής της συλλογής επενδύονται με μια σημαντική στιγμή της ζωής του Κυρίου μας Ιησού και συνειρμικά μας συνδέει με την ορθόδοξη πίστη μας.

«Η υγρή Μήτρα της Σαμαρείτιδας..», ο ευρηματικός τίτλος αυτού του πονήματος, δίνει την ευκαιρία στον κάθε πιστό – αναγνώστη να εμβαθύνει στο έμμεσο νόημα και να εισπράξει πνευματικά οφέλη από την συνάντηση του Κυρίου μας με την Σαμαρείτιδα.

Ο Κύριός μας, γνωρίζοντας τις κοινωνικές και ιδεολογικές διαφορές, που ταλάνιζαν και προκαλούσαν εντάσεις, μεταξύ των ανθρώπων, επέλεξε αυτή τη συνάντηση για να οδηγήσει τους ανθρώπους στο δρόμο της αγάπης και της συγχώρησης, που έφερε στον κόσμο η ενανθρώπισή του και η θυσιαστική ζωή του.

Περιεκτικοί σε νοήματα, λιτοί σε έκφραση οι στίχοι, που καταγράφονται με μια σύγχρονη ποιητική αντίληψη, πληρούν τον σκοπό τους, θέτοντας τον αναγνώστη σε στοχαστική σκέψη και βαθύ προβληματισμό. Στόχο που επιδιώκει ο ποιητικός λόγος. Τα πολύτιμα αποφθέγματα από την Καινή Διαθήκη, που συναντάμε στα τρία μέρη της Συλλογής ενισχύουν, στηρίζουν και αξιολογούν το αποτέλεσμα. Οι σπάνιες φωτογραφίες της συνάντησης αποτελούν ένα συλλεκτικό θησαύρισμα, που δίνουν μια άλλη διάσταση αυτής της Συλλογής.

Αν και ανήκω σε μια παλαιότερη σχολή μελέτης του ποιητικού λόγου, ομολογώ πως μου δίνει το έναυσμα παραδοχής και αναγνώρισης του νέου αυτού ποιητικού ….κύματος. Καρδιακά τα συγχαρητήριά μου στη Ράνια Γάτου, θερμές οι ευχαριστίες μου, που εκφράζουν μια έντονη συναισθηματική προσέγγιση στο έργο της. Καλή συνέχεια.-

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου