ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σημείο αναφοράς για το κοινό

σημείο-αναφοράς-για-το-κοινό-349396

Σημείο αναφοράς για το κοινό το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς, στο αρχοντικό Ζούλια, που βρίσκεται ακριβώς στη διασταύρωση για Μακρινίτσα κάτω από το κτίριο του πρώην Δημαρχείου.

Στη νέα του έκθεση αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πορταριάς, που την καθιέρωσαν από τις αρχές του 20ού αιώνα σε σημαντικό παραθεριστικό κέντρο. Ο πρώτος αμαξιτός δρόμος στην Ελλάδα (1908) που τη συνέδεε με τον Βόλο. Τα δίκτυα ηλεκτρισμού και ύδρευσης με παροχές σε κάθε σπίτι, ήδη από τη δεκαετία του 1910. Η λειτουργία του μεγάλου ξενοδοχείου Θεοξένια. Η σχέση της με την Αίγυπτο τόσο με τους Πορταρίτες που δραστηριοποιούνταν εκεί όσο και με τους εκεί Ελληνες, που για μήνες παραθέριζαν στο χωριό. Ο δημόσιος χώρος και η πληθώρα των καταστημάτων που λειτουργούσαν όλο τον χρόνο. Επιπλέον, παρουσιάζονται η οικονομική κίνηση και η καθημερινή ζωή στο χωριό καθώς και η οικονομική και πολιτιστική κίνηση πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μουσείο Πορταριάς λειτουργεί για το κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή 10π.μ. – 2.30μ.μ. Για οργανωμένες επισκέψεις και περιηγήσεις από Τετάρτη έως Παρασκευή, τα στοιχεία επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους είναι: τηλ. 2421029878, mail [email protected].

Εφαρμόζοντας τα μέτρα προστασίας για τον covid 19, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με τη χρήση μάσκας και έως 4 άτομα σε κάθε όροφο (1 ανά δωμάτιο). Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά το άγγιγμα αντικειμένων κι εκθετικών επιφανειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου