ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνής προβολή για τον Βόλο

διεθνής-προβολή-για-τον-βόλο-344782

Σε ενθουσιώδη και πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάστηκε η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής σε όλο τον κόσμο, σε 107 χώρες, σε 435 πόλεις, με χιλιάδες συμμετέχοντες.

Ο 1ος Παγκόσμιος Εορτασμός και η επίσημη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου, στην πόλη που ίδρυσε και συντονίζει τον εορτασμό σε όλον τον κόσμο, με την εκδήλωση να προβάλλεται διαδικτυακά διεθνώς.

Την πρόταση αμέσως αγκάλιασαν και υποστήριξαν, η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO), ο Φορέας Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια της ΕΚΠΟΛ, ο Δήμος Βόλου δια του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. το Hellenic Spirit Organization, η International Art Academy, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών κα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας θεσμοθετήθηκε και καθιερώνεται από το 2021, με έμπνευση και πρωτοβουλία του κιθαρίστα – συνθέτη – καθηγητή Γιώργου Φουντούλη, αρχικά υπό την αιγίδα της UNESCO και με την υποστήριξη της «Μαγνήτων Κιβωτού», καθώς και δεκάδων διεθνών φορέων υψηλού κύρους και μεγάλης εμβέλειας, με έδρα και κέντρο συντονισμού τον Βόλο.

Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Νίκος Βαραλής, στη διάρκεια του οποίου προβλήθηκαν βίντεο με ενθουσιώδης δηλώσεις και συναυλίες από πολλές χώρες και πόλεις από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν επίσημα στη μεγάλη γιορτή της Κιθάρας, διοργανώνοντας εντυπωσιακές εκδηλώσεις με πρωτόγνωρο ενθουσιασμό.

Τιμητικές πλακέτες για τη συνολική τους προσφορά στο νέο θεσμό, απονεμήθηκαν τιμητικά από τους διοργανωτές, στη «Μαγνήτων Κιβωτό», στον πρόεδρο της ΕΚΠΟΛ Γιώργο Κίτσιο και στην πρέσβειρα της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας Μαίρη Τσακνάκη – Γαβαλά.

Μέσα απ’ αυτό τον παγκόσμιο θεσμό, δίνονται πλέον πολλές δυνατότητες και ανοίγονται νέες μεγάλες προοπτικές για την διαρκή προβολή της ευρύτερης περιοχής μας. Ιδρυτικά μέλη έχουν δικαίωμα να γίνουν όλοι οι πολίτες του Βόλου, της πόλης που ίδρυσε και θεσμοθέτησε την Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας.

Το ίδιο δικαίωμα έχει κάθε νόμιμος πολίτης απ’ όλο τον κόσμο, αφού η Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας είναι πλέον ένα κατοχυρωμένο και διαπιστευμένο παγκόσμιο πολιτιστικό πρόσωπο με 435 επίσημα μέλη – συνεργάτες, με πρόεδρο, πρέσβη και διεθνή οργανωτική επιτροπή, με τα δικά του σύμβολα, σημαίες, ιστορία, προφίλ, με δικαίωμα συμμετοχής στις παρελάσεις και στις επίσημες πολιτιστικές γιορτές και τελετές.

Οσοι ενδιαφέρονται να γίνουν ιδρυτικά μέλη, μπορούν να στείλουν το ονοματεπώνυμο και το e-mail τους μέχρι 31 Οκτωβρίου, για να τους αποσταλεί ο τιμητικός τίτλος του ιδρυτικού μέλους.

Η εκδήλωση του απολογισμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας 2021 θα πραγματοποιηθεί σύντομα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση θα προβληθεί το τελικό φιλμ από τα σπουδαιότερα γεγονότα σε όλο τον κόσμο και θα γίνει η απονομή των τιμητικών τίτλων των ιδρυτικών μελών.

Στο μεταξύ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κιθάρας, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (με ευέλικτη εορταστική περίοδο από 15 ώς 20 Οκτωβρίου).

Παράλληλα, το γραφείο συντονισμού, με πρωτοβουλία του Γιώργου Φουντούλη σχεδιάζει πολλαπλές δράσεις.

Μία από αυτές τίθεται σε άμεση εφαρμογή και είναι η ίδρυση των World Guitar Schools σε περιοχές που δεν διδάσκεται η κιθάρα.

Το πρώτο World Guitar School ιδρύεται και θα λειτουργήσει από τον Νοέμβριο στην πόλη Αμπομέϊ Καλαβί, στο Μπενίν της Αφρικής, με στόχο την αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής στο Μπενίν. Οι κιθαρίστες στο Μπενίν είναι όλοι αυτοδίδακτοι, έχουν λατρεία για την κιθάρα και έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Ημέρα Κιθάρας με ξεχωριστό ενθουσιασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου