ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση στο Πορφυρογένειο

εκδήλωση-στο-πορφυρογένειο-34407

Το βιβλίο «Η κιμωλία» του Δημήτρη Κωστόπουλου, που αναφέρεται στη Νέα Ιωνία Βόλου και στη Λέρο, παρουσιάζεται σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς.

Η παρουσίαση πραγματοποιείται σε ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση, που διοργανώνουν το Ιδρυμα Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη, η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Βόλου «Ιωνες», το βιβλιοπωλείο «Πλαστελίνη» και οι εκδόσεις «Αλεξάνδρεια». Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας και η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Το βιβλίο «Η κιμωλία» αναδεικνύει μια πολυπρόσωπη και μακροχρόνια ιστορία, που ξεκινά στις 18 Απριλίου του 1938, Δευτέρα του Πάσχα για τους Ιταλούς, Μεγάλη Δευτέρα για τους Ελληνες, στην κεντρική πλατεία της Λέρου, όταν ο Αποστόλης Νταλαρής, ψαράς στο επάγγελμα, μαχαιρώνει χωρίς φανερό λόγο τον υπολοχαγό Σαλβατόρα Μπονάνο.

Η ιστορία φαίνεται σαν αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, καθώς απλώνεται σε θάλασσες και κράτη, σε δύο πολέμους, ο ένας παγκόσμιος και ο άλλος εμφύλιος, σε δικτατορία και σε νησί, όπου καταλήγουν οι δύσκολες διαδρομές του έρωτα, οι χαρές και οι λύπες των ηρώων. Από την Αλεξάνδρεια στο Ταϊγάνο της θάλασσας του Αζόφ και από τη Σικελία στο Χαλέπι της Συρίας. Από τη Νέα Ιωνία Βόλου στη Νέα Ιωνία της Αθήνας και από τα Εξάρχεια στη Ζάκυνθο.

Ο Δημήτρης Κωστόπουλος γεννήθηκε στο Περιστέρι, όπου και εργάστηκε ως καθηγητής στην Μέση Εκπαίδευση. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Ωκεανογραφίας στην ίδια Σχολή και διδακτορικού Χωροταξίας στο Ε.Μ.Π. Διετέλεσε ενεργό μέλος της ομάδας εργασίας του παιδαγωγικού ινστιτούτου για την εισαγωγή της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Μέση Εκπαίδευση.

Συνεργάστηκε με έντυπα του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου ενώ διετέλεσε μέλος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Οικολογία, συνεργάτης στις εφημερίδες Πρώτη, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή και στα περιοδικά Σύγχρονη Εκπαίδευση, Ιστορικά Θέματα, The Books Journal. Στο ραδιόφωνο Δίαυλος 10 ήταν για δυο χρόνια παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής «Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί».

Βιβλία του είναι η ποιητική συλλογή «Τα Δίπροκα» εκδόσεις Δίπτυχο, «Βαλκάνια: Η Οικογεωγραφία της Οργής» εκδόσεις Στοχαστής, «Ο Νταβέλης στο Σικάγο. Το Γουέστερν της Ανάπτυξης», εκδόσεις Ευώνυμος, η συλλογή διηγημάτων «Ο Φονέας και ο φονιάς» εκδόσεις Κέδρος και τελευταίο το μυθιστόρημά του «Η κιμωλία» εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα για την πανδημία μέτρα ασφαλείας, υποχρεωτική χρήση μάσκας και επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου