ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πούτιν απαγορεύει τη βωμολοχία στην τέχνη

ο-πούτιν-απαγορεύει-τη-βωμολοχία-στην-343805

Τον πλήρη έλεγχο της καλλιτεχνικής έκφρασης της χώρας του φαίνεται ότι επιθυμεί να έχει ο Πούτιν με έναν νέο νόμο περί λογοκρισίας που θα ισχύσει από τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, από την 1η Ιουλίου απαγορεύεται η βωμολοχία από απλούς πολίτες σε δημόσιους χώρους και μαχαίρι πέφτει στη «βρώμικη» γλώσσα των θεατρικών έργων, ηχογραφημένων τραγουδιών αλλά και στις ζωντανές τους εκτελέσεις, σε βρισιές που ακούγονται στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο αλλά και στα βιβλία, τα οποία θα πωλούνται σφραγισμένα σε συσκευασίες με ειδική ένδειξη αν περιέχουν «κακές λέξεις».

Τα πρόστιμα στην τηλεόραση φτάνουν έως και τα 1.400 δολάρια για κάθε «βρισιά» και τα 70 δολάρια ατομικά για τους δημοσιογράφους και τους παρουσιαστές που θα «εκνευριστούν» λίγο παραπάνω στον αέρα, ενώ με παύση από τα καθήκοντά τους απειλούνται οι αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν συχνά υβριστικό λεξιλόγιο.
Τέλος οι βρισιές

Ο νέος νόμος απειλεί και τη γλώσσα του κινηματογράφου καθώς, όταν μια ταινία περιέχει βρισιές, απλά δεν θα παίρνει διανομή για τις ρωσικές αίθουσες. Η νέα αυτή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, τη στιγμή μάλιστα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στη Ρωσία λόγω της δραματικής κατάστασης στην Ουκρανία, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και σοκ στο εσωτερικό της χώρας. «Νιώθουμε σαν να γυρνάμε ξανά στο νηπιαγωγείο, όπως τότε που μας έλεγαν μην κατουράς στο κρεβάτι σου, μην τρως και μη χρησιμοποιείς αυτή τη λεξούλα», δήλωσε ο γνωστός συγγραφέας Βίκτορ Γεροφέγιεφ. Ο νέος νόμος Πούτιν έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

«Η γλώσσα είναι ένα ζωντανό οργανικό πράγμα. Εάν αρχίσεις να το ελέγχεις και να υπαγορεύεις τι λέει ο κόσμος, το επόμενο βήμα είναι να του υπαγορεύεις και τι να σκέφτεται», είπε ο συγγραφέας του «Trainspotting», Ιρβιν Γουέλς στην Guardian ενώ τόνισε ότι με τον νέο νόμο επιχειρείται «μια προσπάθεια για να εξαλειφθούν ή να περιθωριοποιηθούν συγκεκριμένες κουλτούρες όπως η εργατική τάξη, το γκέτο κ.λπ.».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου