ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Γάμοι κόντρα στο ρεύμα»

γάμοι-κόντρα-στο-ρεύμα-335498

Το βιβλίο της Νένας Ζήση παρουσιάζεται στην 11η διεθνή έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στα βαθιά νερά του αναγνωστικού κοινού της Θεσσαλονίκης και του σημαντικού θεσμού της 11ης διεθνούς έκθεσης βιβλίου ρίχνεται η συμπολίτισσα συγγραφέας κ. Νένα Ζήση με την πρώτη της συγγραφική δουλειά. Την Κυριακή 11 Μαΐου στην αίθουσα Κώστα Μόντης (περίπτερο 15 Διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης) στις 11 το πρωί παρουσιάζει το βιβλίο της « Γάμοι κόντρα στο ρεύμα». Για το βιβλίο (εκδόσεις Κυριακίδη) θα μιλήσουν: ο Λέων Νάρ Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ. («Εγώ ο εγγονός ενός Έλληνα, η Θεσσαλονίκη του Νικολά Σαρκοζί» Καστανιώτης), το δίτομο έργο «Γιωσέφ Ελιγιά, Απαντα», επιμελήθηκε το επετειακό λεύκωμα 25 χρόνια Ιανός κ.α) και ο Απόστολος Παντσάς, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη.

Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα που αφορά στους μικτούς γάμους Χριστιανών και εβραίων στην πόλη του Βόλου μετά το πόλεμο έως τις μέρες μας. Με αφορμή προφορικές μαρτυρίες Εβραίων και χριστιανών στα πλαίσια αυτής της ανθρωπολογικής μελέτης, το βιβλίο ουσιαστικά αποτυπώνει την αυτοκριτική οπτική της πλειονότητας για ένα θέμα, στο οποίο οι κοινωνίες αποφεύγουν να πολυ-εστιαστούν. Επιδιώκεται δηλαδή να αποδοθεί με λόγια η αντανάκλαση στον ψυχισμό του μέσου ανθρώπου του φορτίου των στερεοτύπων αιώνων απέναντι σε μια ετερότητα στιγματισμένη και θυματοποιημένη όσο καμιά άλλη στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Συνέντευξη τη συνέντευξη συντίθεται το νέο μωσαϊκό της ψυχοσύνθεσης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και ρίχνεται φως στη μετάβαση που έχει συντελείται από τη μια ιστορική φάση στην άλλη: από τις αφορισματικές διακρίσεις πριν και κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου στις ενοχικές απωθήσεις μετά από αυτόν και στη συνέχεια στις τρέχουσες συμπεριφορές ανοχής και δεκτικότητας που επιτάσσει ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός και επιβάλλει ο σύγχρονος αξιακός κώδικας.

Με αφορμή τους μικτούς γάμους το βιβλίο «βλέπει» τα θέματα ταυτότητας μέσα από τρία πρίσματα: το επιστημονικό, το βιωματικό και το καθαρά φιλολογικό, όπως αυτό αποτυπώνεται δηλαδή στην σύγχρονη Λογοτεχνία. Αναλύει τις κυρίαρχες οπτικές πάνω στην ετερότητα και το ρατσισμό και πως αυτές επαναπροσδιορίζονται αυτοκριτικά από την πλειονότητα στο όνομα των αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας. Στην ουσία είναι μια ενδοσκοπική περιήγηση στα έγκατα μιας μικρής κοινωνίας που οριοθετείται και χαρακτηρίζεται από τις θρησκευτικές της φορτίσεις και ιδιοτέλειες, τις στρεβλές δοξασίες και τα στερεότυπα, αλλά και τις μεταπτώσεις και ωριμάνσεις της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου