ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πώς μετέφεραν τις γιγάντιες πέτρες των πυραμίδων οι αρχαίοι Αιγύπτιοι;

πώς-μετέφεραν-τις-γιγάντιες-πέτρες-τω-332763

Ερευνητές του ολλανδικού ερευνητικού ινστιτούτου FOM -που εξειδικεύεται στην έρευνα της ύλης- και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ή μάλλον οι σκλάβοι τους, μετέφεραν γιγάντιες πέτρες μέσα στην έρημο για να κατασκευάσουν τις περίφημες πυραμίδες.

Μέσω πειραμάτων εξομοίωσης των συνθηκών που επικρατούν στην έρημο, η επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το μυστικό της μετακίνησης των πέτρινων όγκων βάρους 2,5 τόνων ο καθένας πάνω στο πορώδες έδαφος της ερήμου βρίσκεται στην υγρασία της άμμου.

Κατέληξαν έτσι στην απάντηση ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μάλλον ύγραιναν την άμμο ώστε μεγάλες σανίδες, σαν έλκηθρα, με κυρτές άκρες να μπορούν να γλυστρήσουν στην άμμο χωρίς να τη σκάβουν.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι αν η άμμος υγρανθεί στον κατάλληλο βαθμό μπορεί να διπλασιαστεί η ακαμψία της.

Σταγονίδια νερού που διεισδύουν στο αμμώδες έδαφος, συνδέουν τους κόκκους της άμμου μεταξύ τους και δημιουργούν μια επιφάνεια κατάλληλη για να συρθεί το έλκηθρο.

Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνει και μια αρχαία τοιχογραφία που ανακαλύφθηκε στον τάφο του Νομάρχη Τζεχουτιχοτέπ ο οποίος έζησε κατά την περίοδο του Μέσου Βασιλείου της Αιγύπτου, που διήρκεσε από το 2055 π.Χ. ως το 1650 π.Χ.

Εκεί απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, ένας σκλάβος που ραντίζει με υγρό την άμμο μπροστά από τα έλκηθρα.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ακόμα φορτηγίδες στον Νείλο για να μεταφέρουν βαριά φορτία υλικών από τα λατομεία στα εργοτάξια των πυραμίδων.

econews.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου