ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Έφυγε» ο πολωνός λογοτέχνης Ταντέους Ρούζεβιτς

έφυγε-ο-πολωνός-λογοτέχνης-ταντέου-328622

Κηδεύτηκε στο Βρότσλαβ ο πολωνός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ταντέους Ρούζεβιτς, ο οποίος απεβίωσε στις 24 Απριλίου, στο σπίτι του, από φυσικά αίτια. Ήταν 92 ετών. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες της Πολωνίας.

Γεννημένος το 1921 στο Ράντομσκο της κεντρικής Πολωνίας, ο Ταντέους Ρούζεβιτς, έγραψε δεκαπέντε ποιητικές συλλογές, στις οποίες εκφράζεται η ανθρώπινη συνθήκη της εποχής του. Έζησε από πρώτο χέρι τις θηριωδίες του πολέμου, έλαβε μέρος στην πολωνική αντίσταση στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και μίλησε με το ποιητικό του έργο για τον αποπροσανατολισμό και η απελπισία του ανθρώπου που έζησε ανάμεσα σε δύο πολέμους και είδε βασικές ανθρώπινες αξίες να καταρρέουν. Το 2007 τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του και το όνομά του αναφερόταν συχνά στις συζητήσεις για το Βραβείο Νομπέλ.

Πρωτοδημοσίευσε κείμενά του το 1938 και έκανε την πρώτη του εμφάνιση με βιβλίο το 1944 με την ποιητική συλλογή Η ηχώ του δάσους. Ακολούθησαν: Ανησυχία (1947), Κόκκινο Γάντι (1948), Συνομιλία με τον πρίγκιπα (1960), Στην επιφάνεια του ποιήματος και στο κέντρο του (1983), Ανακύκλωση (1998) κ.ά.

Το 1960 έκανε την εμφάνισή του στο θέατρο. Έγραψε περισσότερα από δώδεκα θεατρικά έργα, μεταξύ των οποίων, τα Αρχείο (1960), Μάρτυρες ή η μικρή μας αποσταθεροποίηση (1964), Λευκός Γάμος (1975) κερδίζοντας τον τίτλο του πιο καινοτόμου θεατρικού συγγραφέα της γενιάς του. Άνθρωποι κατεστραμμένοι, διαλυμένοι, χαρακτήρες οι οποίοι έχουν χάσει την πίστη στον Θεό και στον άνθρωπο παρουσιάζονται σε αλλόκοτες καταστάσεις στις οποίες κυριαρχεί το παράλογο και το γκροτέσκο.

Ανήκει στην πρώτη γενιά ποιητών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μετά την ανεξαρτησία της Πολωνίας το 1918. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ένας από τα αδέλφια του, ο Γιάνους, σκοτώθηκε από την Γκεστάπο. Ο ίδιος ο Ταντέους επέζησε, τον προβλημάτιζε όμως πολύ στο έργο του και στις δημόσιες ομιλίες του πώς μπορεί να γράψει κάποιος ποίηση μετά το Άουσβιτς.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου